Избираме венчавка или пред Бога, или пред държавата




Църквата не иска да дава разводи и да съди кой бие жена си и как да се делят имоти

Дискусия "за" и "против" изравняването на религиозния и гражданския брак се разгоря вчера в кабинета. Експертната комисия от Дирекцията по вероизповеданията се събра със специалисти от цели 8 министерства и представители на близо 20 вероизповедания, за да умуват над идеята, която е на движение "Гергьовден".

Да се венчаваме или само пред Бога, или само пред държавата. Това предлага движение "Гергьовден" с идеята да се изравнят гражданският с религиозния брак.

Много свещеници подкрепяли идеята за узаконяване на църковния брак, но пък не искали да се занимават с развода. Божиите хора си давали сметка, че едно е да венчаят младоженците за 15 минути и да приберат съответната такса, друго е да стават арбитри при развод – кой пие, кой бие жена си, кой имал любовница, как да се дели придобитото по време на брака имущество и други ядове.

Част от ведомствата в държавата са против идеята, тъй като не са ясни принципите, по които ще се водят регистрите на религиозните бракове. Вероизповеданията пък са предпазливи. Това заяви шефът на ресорната дирекция към Министерския съвет Иван Желев. Той коментира дискусията по проблема, състояла се вчера в кабинета. Православната църква по принцип разрешава разтрогване на църковния брак, но не е благосклонна да го прави. Според каноните, "което Бог е съединил, човек не може да раздели". Процедурата е много сложна и може да отнеме до 7 години. При католиците такъв развод пък е изрично забранен. Неотдавна "Гергьовден" поиска да бъде узаконен църковният брак и да отпадне изречението от конституцията в чл. 46, точка 1 "…законен е само гражданският брак". Да умуват над идеята се събраха експерти от министерствата на културата, образованието, външните работи, вътрешните работи, отбраната, финансите, правосъдието. Предстои да се обсъди и къде да се води регистърът на сключените бракове според вероизповеданията. Всички са подкрепили принципно проекта. Много законодателни промени обаче ще трябват, за да се въведе идеята. От "Гергьовден" настояват за брачен договор и промени в Семейния кодекс – така ще се узакони съжителството без брак. Живеещите на семейни начала влюбени пък ще могат да се ползват от преимуществата на брака.

Още по темата в същия брой:

200 лв. струва сватба с поп

15-20 лв. струва църковният брак според цените на Светия синод. Сватбите в храм в София обаче вървят по 200 лв., съобщи шефът на Дирекцията по вероизповеданията Иван Желев. В същото време подписването в обредната зала е абсолютно безплатно. Младоженците си плащат само за екстри. Ако искат хор да им пее "Менделсон", броят между 50 и 60 лв. Ако музиката звучи от уредба – 20 лв. Напоследък много млади предпочитали да подпишат за няколко минути в ритуалната зала и да свършат останалото в ресторанта. Така в заведенията водещите ритуала обясняват напътствията към двойката пред гостите за 97 лв.

 Без двойни стандарти
Али Хайреддин, бивш мюфтия на София

Не трябва да живеем в двоен стандарт. Подкрепям идеята, гледам положително на нея. Гражданският брак е унижаващ човека. Сключването на религиозния брак става пред свидетели и е специален ритуал. В миналото разводите са водени от институцията, която е сключила брака. Сега нещата стоят по друг начин – разтрогването на съюза между хората се решава в съда.

Младите да се кълнат пред България
Сашка Габровска, шеф на Столичния дом за радостни обреди

Категорично съм против тази идея. Това са две различни неща. Едното е клетва пред държавата, другото – пред Бог. Какво затруднява хората да положат клетва пред държавата?

Изравняването на гражданския и църковния брак няма да доведе до повече сватби. Хората, които искат да се женят, просто се женят. През 2005 г. имаме 500 броя повече венчавки в София. През последните 5-6 г. в София стават по 6000 сватби. Кръщенета нямаме от години. Те стават в църквите.

Публикувано във в. Стандарт, бр. 4721, 1 март 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...