Медиапул: Близо 2 милиона детски библии са разпространени в държавните училища



Източник: Медиапул

Древногръцкият философ Аристотел пишел два вида книги – едни за широката маса, а други за доверените си ученици. Така и Бог е издал два вида творби: Творението – Природата, която се чете от всички, и Библията, която е предназначена за тези, които търсят Бога, намират Го и вярват в Него.

Един атеист посетил преди години островите Фиджи и казал на вожда на туземците: “Вие сте велик вожд, но съжалявам, че сте послушали мисионерите и сте станали християни.”

Старият вожд посочил един голям камък и спокойно отговорил: “Преди мисионерите да ни донесат Библията, на онзи камък разбивахме главите на човешките си жертви и печехме телата им за нашите пиршества. Ако не беше тази книга, която ни е обърнала от диваци в християни, вие никога нямаше да излезете от това място, ако не беше Евангелието, което вие презирате, щяхте да бъдете убит и изяден. Библията е могъщо оръжие срещу злото във всичките му форми.”

Един баща подарил на сина си Библия и написал следното посвещение: “Синко, или тази Книга ще те държи далеч от греха, или грехът ще те държи далеч от тази Книга.”

Има нещо поразително в тази прастара Книга. Писана е в продължение на 1600 години. Състои се от отделни книги, чиито съставители са повече от 50 души с различна националност, професия, възраст, образование, социално положение. Тези хора не са се познавали един друг. Писана е на различни места и на различни езици. Библията разглежда една-единствена тема и подчинени на нея множество по-малки теми. Основната тема е Божият план за спасение на човечеството чрез една-единствена личност – Господ Исус Христос. На много места има пророчества преди  Второто идване на Христос на земята, много от които се изпълняват в наши дни…

А ето и някои уникални черти на тази Книга: най-превежданата в света – досега е преведена на повече от 4000 езика, наречия и диалекти, включително и на Брайл, най-тиражираната книга в света – всяка година Библията или отделни книги от нея се тиражират около 60 милиона екземпляра, бестселър за всички времена, най-разпространената книга в света – достигнала до голяма част от населението на Земята, книга, надживяла вековете – известно е от статистиката, че само 5% от книгите надживяват седмата си година. Библията остава вечно, Библията не противоречи на науката, Библията е основа на човешката култура.

Библията променя личността и оттук води до промяна на социалния и морален облик на човечеството.

През последните осем години чрез Министерството на образованието и науката и кметствата по места са разпространени над два милиона учебни помагала “Библия за деца” и “Християнска етика”. Процентно това нарежда България на първо място в света по разпространение на учебни помагала по религия и етика в държавни светски училища.

Проектът започна по инициатива на МОН още през 1993 г. за детските библии и през 2003 г. за Християнската етика. Учебните помагала са одобрени както от Министерството на образованието, така и от Светия Синод на Българската православна църква. Финансирането се осъществява чрез благотворителни институции, издават се от издателство “Слънце”, а цялостната дейност се поема от доброволни неправителствени и църковни християнски организации. Пособията се разпространяват безплатно.

Мотивацията на МОН и на неправителствените организации, ангажирани в този проект, беше и е да се предложи на младото поколение на България християнската ценностна система на морал и етика. По този начин ще се даде възможност на младия човек по-лесно да преодолява както биологичните предизвикателства на възрастта, така и нарастващите морални и социални проблеми на днешния ден.

Организаторите са дълбоко убедени, че това е най-важният път, чрез който ще може да се ограничи нарастващата детска престъпност, ранния и безотговорен сексуален живот с неговите последствия, както и изработването на нравствено-етични норми на поведение в обществото. Разбира се, че основната отговорност за достигане на тази ценностна система до младия човек, носят родителите и педагозите. Похвална  в този смисъл е националната инициатива на хиляди български родители за въвеждане на вероучение в училищата. Досега са събрани стотици хиляди подписи.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...