Монитор: Бившият кмет на Смолян се запопи


Източник: в. Монитор, бр. 2592

Димитър Михайлов прие духовен сан дякон в църквата “Св. Марина”

Бившият кмет на Смолян Димитър Михайлов беше въведен в духовен сан и стана дякон. Първият кмет след промените през 1989 г. облече расото в църквата "Св. Марина", а ритуалът беше извършен лично от владиката Арсений.

Димитър Михайлов получил разрешение първо от съпругата си Румяна, която е попска внучка. Одобрение са дали, както е по канон, и Епархийският съвет в Пловдив, и Светият синод. Дяконството е първото стъпало на свещенството.

Димитър Михайлов е завършил богословие още през 1972 г. в София, но чак сега решил да се отдаде на служение на Бога.

Бъдещият кмет най-напред бил погълнат от музейното дело и 18 години е работил в Историческия музей в Смолян. Дори завършил следдипломна квалификация "Музейно дело и архивистика" в София. В най-тежките за Смолян години, на свирепи политически битки след промените през 1989 г., той е издигнат за кмет, печели изборите и управлява града от 1991 до 1995 г. По 3 години след това работи в държавната фирма "Универс" и областната управа.

4 години вече Михайлов помага на адвокат Тодор Батков в Смолян и организира строителството на първата катедрала в областта – храмът "Св. Висарион Смолянски". Бившият кмет дори е обсъждан и за неин свещеник, но това зависи единствено от решението на пловдивския владика Арсений. Още повече, че бащата на бившия кмет е архиерейският наместник Михаил Михайлов, който вече 60 г. служи на църквата.

По катедралата още се правят довършителни работи, но най-вероятно тя ще бъде осветена на храмовия празник 2 юли. Такова беше желанието на смолянчани, изложено с писмо до владиката Арсений. Той вече даде отговор, че е приел да я освети, обяви неотдавна кметицата на Смолян Дора Янкова.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...