Монитор: Будалкат се с православието в Богословския факултет на СУ


Източник: в. Монитор, бр. 2479

Вицове за православието се разказваха от трибуната в аулата на Богословския факултет на Софийския университет. Това стана по време на течащата в сградата на факултета тридневна конференция на тема: "Вероизповедания и нови религиозни движения в България ­ проблеми и перспективи на прага на ЕС". Форумът е организиран от Центъра за проучване на нови религиозни движения, Проблемна група "Религия и национална сигурност", към БАН и богослови от Софийския университет.

"Нормално е да се разказват анекдоти по време на лекции, така се освежава обстановката, но тук на този форум се подиграват с православието, присмивайки се на догмите му", заяви пред "Монитор" иконом Силвестър от Сливенската митрополия. Според свещеника от вица разказан от една от организаторките на форума излиза, че всички православни, католици, протестанти и какви ли още не, знайни и незнайни религиозни самозванци, ще бъдат заедно в Рая, а това според православната догма било немислимо.

"От тази конференция имаше нужда, защото с нея се показа кои са легитимните пастори на протестантските църкви в България. Сега вече и те ще могат да се разграничат от различните техни реплики", заяви пред "Монитор" държавен служител. Според него всяко вероизповедание, което не отделя последователите си от обществото, не е опасно за националната сигурност на България. А това, че новите религиозни движения конкурират традиционните религии, използвайки маркетингови методи, е подход, който не е осъдителен и е въпрос на избор. У нас според специалисти е по-трудно да се отвори лавка, отколкото се регистрира църква или каквото и да е религиозно движение.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...