Монитор: Вартоломей I превзема българската църква в Одрин


Вселенският патриарх Вартоломей I, архиепископ на Константинопол, отново се опитва да сложи ръка на българската църква "Свети Георги" в Одрин, както това е станало през 50-те години на миналия век, научи "Монитор".

Дядо Вартоломей ненадейно решил на 21 януари да отслужи заедно с целия си Свети синод молебен в наскоро ремонтирания изцяло със средства на България храм.

От Светия синод на Българската православна църква на заседанието си тази седмица са разгледали въпроса, но още не са решили да изпратят ли изявилия готовност да служи с Вартоломей I старозагорски митрополит Галактион, или БПЦ да не изпраща свой представите на службата.

"Няма решение на синода по въпроса с молебена на Вартоломей I в "Свети Георги" в Одрин, а и още не сме получили официална информация за службата от Константинопол", заяви представител на Св. синод.

Богослови обаче коментират, че прогръцки настроените владици не желаят да се конфронтират с Вселенския патриарх и затова му отстъпват църквата в Одрин.

Църквата "Свети Георги" в Одрин е отделена от БПЦ след признаването на българската патриаршия. Тогава се закрива екзархийското наместничество в Истанбул и по този начин българските храмове в Турция преминават тихом мълком под юрисдикцията на Константинополската патриаршия.

Църквата "Свети Георги" е построена от българската общност в Одрин и е с български свещеник, отец Александър Чакърлък.

Храмът в Одрин е ремонтиран основно преди година изцяло със средства от България. Докато е под опека на Константинополската патриаршия, храмът се руши постоянно. Гърците за шестдесет години не назначават в него свещеник и по този начин църквата е била затворена да ремонта през 2004 година.

Публикувано във в. Монитор, бр. 2449, 13 януари 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...