Монитор: Владици помагат за решаване на демографската криза




Снимка: Веселина Димитрова, в. МониторЦърквата започва активна политика за насърчаване на браковете

Двама владици ще помагат за решаване на демографската криза в България, научи Монитор.

Доростолският владика Иларион, изповедник на Негово Светейшество патриарх Максим, и Русенският владика Неофит, бивш главен секретар на Св. синод, били определени от Светия синод на Българската православна църква да предприемат активни действия във връзка с намалелите църковни и граждански бракосъчетания в страната.

На тридневно заседание Светият синод решил църквата да започне политика за настойчиво проповядване както на църковните, така и гражданските бракосъчетания на младежи и девойки. Според анализ на владиците ни, младото поколение на възраст между 18 и 35 години било най-негативно настроено към създаването на семейства и съжителствували в грях. Затова според тях посланията на Църквата трябва да са насочени главно към хората в тази възрастова граница. Митрополитите били единни и в становището си, че чрез създаване на семейства ще се укрепи както моралът на хората, така и ще се увеличи раждаемостта, което неминуемо ще спре предричания от статистици демографски срив в България.

За целта Светият синод определил двамата владици, които трябва в най-скоро време да поискат и проведат срещи на тази тема с президента Георги Първанов, с премиера Сергей Станишев, членове на правителството и депутати от всички парламентарни групи.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...