Монитор: Готвачите поляха празника с вода



Източник: в. Монитор, бр. 2657

С шествие в дъжда кулинарите почетоха св. Лаврентий

По случай деня на готвача вчера в църквата "Света Неделя" бе отслужен молебен за здравето на всички български кулинари, а след това се организира и шествие из улиците на София.

Проливният дъжд вчера не успя да помрачи шествието по случай празника на готвача. "Както в кухнята няма какво да ни спре, така и дъждът няма да ни попречи", коментираха вчера кулинари от цялата страна, които се събраха да почетат деня на Св. Лаврентий, който се счита за техен патрон и закрилник.

В приповдигнато настроение те се събраха първо в църквата "Света Неделя", където бе отслужен молебен за здравето на всички български готвачи. След това, предвидливо въоръжени с чадъри и дъждобрани, те поеха на шествие по улиците на София. С плакат от типа на "Готвачи от цялата страна – обединявайте се", те минаха по улиците "Леге", "Гурко", "Г. Раковски", за да акостират пред ресторант "Тамбукту" в градинката пред "Кристал".

Пременени в бели престилки и традиционните шапки, те нямаше как да не предизвикват любопитството на минувачите. Но вместо ножове, лъжици или черпаци, те носеха чадъри и затова малцина разпознаха, че всъщност са готвачи. Още повече, че противно на очакванията, само двама-трима бяха с наднормено тегло. "Многото килограми не са задължителни за професията ни", коментира един от участниците в шествието, който определено не блестеше с пищна фигура.

20-минутното пътешествие на готвачите под дъжда свърши пред пищна трапеза. Ако до тогава поливаха празника с вода, след като избягаха от бурята надигнаха бирени чаши за "Наздраве".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...