Монитор: Закон за имотите на църквата иска митрополит Кирил


Пред катедралата "Св Висарион Смоленски", снимка: Анета Кисьова,Източник: в. Монитор, бр. 2729

Проблем №1на църквата – заплатата от 200 лева на свещениците

Специален закон за връщане имотите на църквата иска Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, който е и наместник на овдовялата Пловдивска митрополия.

Това той обяви, след като в катедрала "Св. Висарион Смоленски" в Смолян служи заедно с 10 свещеници заупокойна молитва за падналите при боевете на връх Средногорец български войни. По-късно той ръкоположи за дякон 35-годишния Ангел Аролски от село Павелско.

С по 200 лв. заплата живеят свещениците. Ако в градовете получават нещо повече, то по селата живеят много трудно. Да се организират нещата между църквата и държавата, поиска председателстващият Свития синод владика Кирил.

Като се реши проблемът, ще има средства. 2000 лв. ще вземат свещениците и ще има кандидати, категоричен е митрополитът. Той призна, че свещеничеството е призвание, но, "за да служим литургия, е необходимо вино, иконостаси, за духовната дейност се нуждаем от средства, а те ще дойдат от имотите. Да не се връщат имотите – това е престъпление", заяви още наместникът на патриарха. Но поряза дългогодишните мечти на смоленчани да се обособят в самостоятелна митрополия.

Не е най-важното да има Смолянска епархия, църквата и държавата трябва да се разбират, за да има повече средства за свещениците. Повечето от архиереите на Св. синод са на това мнение. Какво значи генерал без армия, на кого ще казва напред, първо да се създаде армията, пред всяка епархия стои този проблем, поучи митрополитът.

Не ме интересува колко джамии и колко църкви има в Родопите, не трябва да ви интересува това, а дали спим или работим.

Не трябва да гледаме в чинията на другите, ние се отклоняваме – проблемът е как живеят с по 200 лв. свещениците, категоричен е владиката.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...