Монитор: Кметът спира викането от джамията в София


Източник: в. Монитор, бр. 2628

От мюфтийството твърдят, че шумът от автомобилите заглушавал призива им

Кметът на София Бойко Борисов настоява викането за молитва, което се носи от джамията в столицата по три пъти на ден, да спре. Борисов е изпратил писмо с такава молба до Главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. В него той настоява да бъдат предприети необходимите мерки за намаляване силата на звука при молитва, за да не бъдат обезпокоявани гражданите с немюсюлманско вероизповедание, които живеят и работят в района.

Кметът е написал писмото след серия сигнали на столичани за нарушаване нормалната обстановка и спокойствието на гражданите в централната част на София, където се намира джамия "Баня Башъ". Оплакванията са заради високоговорителите, благодарение на които призивът "Езан" за молитва кънти в половин София и тревожи хората. Това се случва всеки ден – в 13.40 на обяд, в 15.40 след обяд и 21.10 часа вечер.

Борисов изразява очакване за разбиране и съдействие от страна на мюфтията и отправя молба при извършване на религиозните ритуали в джамията да бъде спазвана Наредба номер 1 на Столичния общински съвет за обществения ред и опазване на общинските имоти на територията на общината. С нея се забранява викането, пеенето, шумният говор и използването на озвучителни системи на обществени места (чл. 2, ал. 1).

В същото време Борисов посочва, че столичната община подкрепя конституционното право на различните религиозни общности в България, регистрирани съгласно българското законодателство, да извършват свободно своите ритуали. Той обаче настоява това да се прави по законоустановения в страната ред.

В мюфтийството все още не е получено писмото на кмета, съобщи БТА, като цитира главният секретар на мюфтийството Хюсеин Хафъзов. Според него обаче шумът от автомобилите по бул."Мария Луиза", където е и джамията, бил толкова силен, че призивът се заглушавал и едва се чувал. Това не отговаря на истината, тъй като в София почти няма човек, който не е чувал т.нар. "Езан" от високоговорителите на "Баня Башъ".

Ако има такова искане, не го възприемам като дискриминация, тъй като кметът е поискал намаляване на звука, а не премахване на призива, коментира още Хафъзов. По думите му при необходимост от джамията щели да се обърнат към институции, които да измерят силата на звука и ако децибелите надвишават допустимите в цитираната наредба, звукът ще бъде намален.

В общинската наредба обаче няма посочени децибели, а забрана за озвучителни системи на такива места. Тя е задължителна за всички български граждани.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...