Монитор: Махат игумена на Троянския манастир



Източник: в-к Монитор

Епископ Генадий, игумен на един от трите ставропигални манастири – Троянския, е обвинен от членове на Светия синод в злоупотреби с църковни и държавни пари и ще бъде свален от игуменския пост, научи "Монитор".

Епископът бил викан преди няколко дни от владиците в София, за да дава отчет за изразходването на средствата в извършваните от него големи ремонти на манастира. Отговорите на дядо Генадии не удовлетворили архиереите и се наложило даже председателствуващият синода, варненският владика Кирил, да повиши тон.

След това синодът разгледал и въпроса за махането на дядо Генадий от игуменския пост.

"В синода се разглежда и такъв вариант за смяна на игумена на Троянския манастир, но за сега аз мисля, че това не е на дневен ред", заяви пред "Монитор" един от владиците.

"Чух тази история за смяната, но като слух. В него даже се споменава и името на моя заместник. Истина е, че бях викан миналата седмица в Светия синод във връзка с ремонтите в манастира, но за злоупотреби не е ставало дума и въобще не сме говорили за нов игумен", заяви пред "Монитор" епископ Генадий.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...