Монитор: Мерят звука от джамията и от църквите в София




Източник: в. Монитор, бр. 2633

Разрешен протест на “Атака” днес пред “Баня башъ”; Бойко Борисов лично тествал силата на шума от минарето

Да се направи измерване на децибелите от столичната джамия "Баня башъ" и на всички останали храмове предложи главният секретар на Главно мюфтийство Хюсеин Хафъзов на среща със столичния кмет Бойко Борисов.

Говорителят на мюсюлманската общност е поискал да се измери звукът на храм-паметника "Александър Невски", руската и католическата църкви.

"Ако нашият звук е по-силен от камбанния звън сме готови да го намалим, но със забележката, че това ще означава да го спрем, тъй като вече е понижен до минимум. Ще видите, че камбанният звън е много по-силен от езан", каза след срещата Хафъзов. Той обясни, че ще се съобразят и ако децибилетите надвишават изискванията.

"Измервания ще има, но съм убеден, че ще бъдат в тяхна полза и ще сгрешим, защото не можем да намалим камбаните", каза пък Бойко Борисов. Той направил лично тест от хотел "Мария Луиза", откъдето не се чувало нищо. Според столичния кмет била грешна позицията да се мери колко е шумът от камбаните и минарето.

Предлагам всяка една общност да изповядва своята религия, и да живеем мирно, както сме го правили. В противен случай нищо добро не очаква държавата, добави Борисов.

Според Хюсеин Хафъзов високоговорителите са намалени до минимум. "Не мислим, че трябва да се намаляват повече", заяви Хафъзов.

Ако се намали още, вярващите не биха могли да го чуят, твърди секретарят на мюфтийството. Според него призивът "езан"е неделима част от ритуалната обредна система.

Водени са разговори със районните мюфтии и висшия мюсюлмански съвет, които били категорични, че никъде в страната не трябва да се спира четенето на "езан".

В София призивът се чете 3 пъти, вместо 5, като по този начин се избягва най-ранният и най-късен привиз, които са в 5.30 сутринта и 23 часа.

"Смятаме че не толкова шумния дразнител, а емоционалният предизвиква настроение. Така че трябва да се направи измерване. Той се чуди защо точно в този момент се експонирал въпросът. Мюсюлманите не били против камбанния звън, които също били задължителни, и ако някой посегнел на тях трябвало да бъде строго наказан.

Бойко Борсов им благодари, че са приели да се намалят високоговорителите до минимум. Той е разговарял в неделя с лидера на "Атака" Волен Сидеров по темата дали ще превземат джамията. Сидеров отрекъл да има подобно намерение. Общината им разрешава протест тази вечер до джамията.

Винаги сме се разбирали и не сме допускали провокации. Надявам се и утре да е така, отговори Борисов дали очаква инциденти.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...