Монитор: Мощите на Св. Марина вградиха в храма на Смолян


Източник: в. Монитор, бр. 2618

4 години след обета си в Палестина, адвокат Тодор Батков вдигна “Св. Висарион”

11 камбани, управлявани от компютър, ще сбират народа на празници

Мощите на Света Марина са вградени в олтара на новия православен храм "Св. Висарион Смолянски". Най-голямата църква в Родопите беше открита в Смолян вчера. Построи я адвокат Тодор Батков, който 4 години преди това си обещал по време на посещение в Палестина, че ще вдигне божи дом в рожденото си място. Освети я пловдивският владика Арсений в съслужение с пловдивски и смолянски свещеници. Последният християнски храм тук е строен през 1854 г., посочи историкът Никола Дамянов.

Тодор Батков беше посрещнат от събралите се над 3 000 богомолци с възгласи "Браво" и бурни ръкопляскания. След откриването за тях беше подредена благословена трапеза.

"Представител съм на тъй наречените успели хора, пожелавам на всички тях да намерят своята църква, чешма, бедни, но талантливи деца, възрастни хора в нужда, на които да помогнат", каза Батков пред смолянци. Според него това, което крепи човека е семейството, родината и вярата – всичко друго е прах. "България е на кръстопът, нека от тук насетне започне българското Възраждане", пожела той и благодари на всички, които се трудиха по църквата – турци и българи заедно.

С по едно халище, по родопски, той дари трима бригадири. 47-годишният бригадир от смолянската фирма "Дюлгер" Реджеп Чавдарлъ призна, че за него е било въпрос на чест да положи преди 4 години основите за храма. Тогава написал и стихове за катедралата. Вчера той ги подари на ктитора Батков.

От своя страна община Смолян удостои със званието "Почетен гражданин на Смолян" двамата ктитори – Тодор Батков и съпругата му Здравка за дарителството им. Огърлиците им закачи кметицата Дора Янкова.

Грандиозният храм струва над 3,5 милиона лева. "Не само камък и пари, вградихме душите си в това място", споделя адвокатското семейство.

Архитект на проекта е Антон Тодоров, а Николай Бечев е конструкторът. Основното помещение на църквата е от 382 квадратни метра и побира 500 черкуващи се. Разгънатата площ на цялата църква – 1840 кв. м. Мястото на храма е избрано и проектирано така, че всички богомолци да могат да се предвижват спокойно при шествия, помислено е за къща на бъдещия свещеник, както и за помещение за музейна сбирка, неделно училище и синодална библиотека.

Автор на купола и камбанарията е Наско Апостолов. Позлатеният купол е с диаметър 17 метра, а базата му е остъклена така, че храмът да има естествено осветление. За това естествена светлина да огрява иконите помагат и четири остъклени елементи в четирите ъгъла на наоса. Камбанарията е висока 32 метра. 11-те камбани, най-голямата от които над 2 тона, пък са излети в Москва. Те бяха осветени на 30 септември миналата година. Освен със звука си, те са уникални и с изобразените на тях образи на светци. Камбаните, които ще сбират народа на големи празници, ще бъдат управлявани чрез компютър, съобщиха от църквата. На специално обучение за целта ще премине Васил Тиганев от руснака Николай Завялов.

Многобройните мозайки изписали образа на светеца Висарион начело на храма пък са дело на смолянчанина Ружко Челебиев, а листенцата и цветчетата от дърво по иконостаса са излезли изпод ръцете на пловдивския художник дърворезбар Кънчо Цанев.

Полилеите в църквата са правени чак в Подмосковието. Най-големият тежи 600 кг.

На освещаването на храма дойде и целият политически елит.

"Докато Рила и Пирин се вдигнати в небето да стигнат Господ, то в Родопите бог е слязъл на земята, докоснал я, за да създаде вашата забележителна планина", посочи в словото си при откриването премиерът Сергей Станишев. Той дари на църквата икона на Света Богородица, копие на Несебърската икона от 17 век. "Св Богородица" дари и вицепремиерът Емел Етем, която донесе и армаган от лидера на ДПС Ахмед Доган – икона на "Св. Георги". За освещаването пристигнаха министърът на правосъдието Георги Петканов, също родом от смолянско, и колегата му Стефан Данаилов. До тях се наредиха омбудсманът Гиньо Ганев, депутатите от "Атака" Павел Чернев и Петър Берон, земеделските лидери Анастасия Мозер и Яне Янев, депутати от района.Цялото ръководство на Футболния клуб "Левски" се събра на събитието начело с изп. дир. Константин Въждеков. Сред тях – Наско Сираков, Илияна Раева, петкратният световен шампион по плуване Петър Стойчев и дори магът Астор.

"Да стане катедралата епархиална", пожела шефът на НИМ Божидар Димитров, догадил мечтата на местните хора, които години наред събираха подписки за това да имат своя епархия. Той атакува закостенялостта на българската православна църква, която има само 14 епархии. Според него православието трябва да следва териториалното административно деление и да направи 28 епархии. Идеята Смолян да е цевнтър на епархия е била приета на Църковно-народен събор през 1921 г. Заради политическата ситуация обаче, решението така и не става факт.

За щастието на храма вчера 7-годишната Гергана Карова, свещеническата внучка на отец Димитър Михайлов, която поема катедралата, пусна гълъб. Бялата птица вместо да литне към небето, се върна и влезе в купола на храма, което според местни хора, възвестява благодат.

Събират пари за монумент на последния родопски свещеник

Висарион е бил последният епископ на Смолянската митрополия. Бил е зверски убит заради отказа си да приеме исляма. След смъртта му, Смолянската епархия е закрита през 1662 г., а последният родопски епископ е канонизиран за светец. Ако идеята епархията да се възстанови се реализира, много повече млади хора ще бъдат изпращани да изучават духовните науки, а и по-бързо ще се решават църковните дела, надяват се родопчани. Сега църковните отци са малко, а повечето църкви нямат служители и местните хора се молят поне на големите празници да дойде свещеник.

За да се вдигне монумент на последния български епископ пък на площада пред храма вчера момиченца с българския трибагреник на плещите събираха пари срещу картички с лика на Св. Висарион.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...