Монитор: Отец и клисар осъдени за убийството на свещеник


Отец Малин Сакарев от Добринище (на преден план) и клисарят Борис Еринин (зад него). Сн. МониторИзточник: в. Монитор, бр. 2626

Според магистратите ставало дума само за средна телесна повреда; ДНК-експертизи и веществени доказателства изчезнали в хода на делото

5,5 г и 4,5 г. затвор за потресаващото убийство на 66-годишния отец Стефан Камберов получиха двамата подсъдими – клисарят Борис Еринин и отец Малин Сакарев от Добринище, съобщи БТА вчера.

За толкова преценил вината им състав на Благоевградския окръжен съд с председател Явор Гебов. Според него в хода на делото не се била доказала тезата на обвинението, че отецът е бил ликвидиран от двамата по особено жесток и мъчителен начин. Освен това по време на разследването изчезнали важни веществени доказателства по случая, както и ДНК-експертизите.

Така 4 г. след зверското убийство на свещеника близо до манастира "Св. Пантелеймон" до Банско, наказанията за извършителите са минимални. Според магистратите в случая се касаело за средна телесна повреда, довела до смъртта на дядо Стефан. Затова и присъдата е за убийство по непредпазливост.

Свещеникът се прости с живота си на 22 юли 2002 г. Тогава войната между двата синода в църквата бе в разгара си, включително и за манастира "Св. Пантелеймон", който към онзи момент се стопанисваше от т.нар. синод на Пимен. Дни преди жестокото убийство хора на неврокопския митрополит Натанаил влезли в манастира и сменили бравите на вратите. Отец Стефан бил сред изгонените, но около 22 часа на 22 юли пристигнал в манастира и казал, че няма да си тръгне. Двама свещеници, които пазели манастира, обаче го избутали навън и потърсили помощ от други от околностите, тъй като помислили, че хората на алтернативния синод са готови да атакуват манастира.

Към 23,30 часа пристигнали десетина свещеници от Добринище, Банско и Якоруда. Те опитали да убедят отец Стефан да си иде. Той обаче им отказал. Тогава свещениците му изнесли три одеяла и той легнал на портала.

След около два часа с мотор пристигнал и отец Малин Сакарев от Добринище. Според дякон Данаил носел със себе си и бутилка мастика. Той заседнал на първия етаж на манастира заедно с Борис Еринин. Навън имало цигански катун и по-късно циганите разказали, че чули викове: "Малине, не ме бий!". Пак по слухове, около шест часа призори отец Малин се обадил на Неврокопския владика Натанаил да му съобщи, че свещеникът от Банско е мъртъв.

Тялото на дядо Стефан бе открито от властите в понеделник сутринта. Случаят потресе цялата околия и показа нравите на част от хората в българската църква.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...