Монитор: Пак скандал с трансплантациите – НС ги върна в комисия



Източник: в. Монитор, бр. 2630, 15 юли

За пореден път Законът за трансплантациите предизвика бурен скандал в парламента, след като приемането му отново се отложи. Дългоочакваният проект влезе за обсъждане в парламентарна зала, но бе върнат за разглеждане от комисията по правата на човека и по вероизповеданията по искане на Любен Дилов-син.

Лекарите в НС бяха категорични, че подобна стъпка не е необходима и комисията не е компетентна да взима решения, свързани с трансплантациите. Те напомниха, че предишният закон е доказал, че не действа и блокира трансплантациите в България. Той гласи, че донори на органи могат да станат само онези хора, които приживе са декларирали изричното си съгласие. Това направиха едва около 400 българи. В новия проект пък донори ще бъдат всички, които не са се отказали изрично от тази възможност, докато са били живи. Такава е системата в 2/3 от европейските страни.

Забавянето на новия закон може да ни навлече неприятности и с ЕС, тъй като в него са записани и стандартите, които трябва да покриваме при вземането, съхраняването и обработката на яйцеклетки, стволови клетки и други специфични медицински дейности. Две години подред експерти на Европейската комисия препоръчваха и настояваха да побързаме с приемането на нормативната уредба за ин-витро и автотрансплантации. Последната проверка у нас завърши със същото заключение и заради влизането на страната ни в ЕС условията трябва да бъдат изпълнени до 1 януари 2007 г.

Законопроектът ще бъде разгледан до две седмици, увери председателят на комисията по вероизповеданията Огнян Герджиков. По думите му е необходима широка разяснителна кампания на така нареченото мълчаливо съгласие за даряване на органите.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...