Монитор: Патриархът вече нямало да служи в църква


Сн. МониторИзточник: в. Монитор, бр. 2587

Владици тенденциозно отстраняват Максим от задълженията му

Съборът се отлага заради икономическите отношения в БПЦ

Патриарх Максим вече няма да служи църковни служби, научи "Монитор".

Главата на Българската православна служба вече не е в състояние да стои на краката си и по тази причина в бъдеще ще му е невъзможно да участва в ритуалите в храмовете.

"Положението на патриарха е тежко", коментираха лекуващи дядо Максим медицински работници. Те казаха, че не могат да дадат надежди за пълното му оздравяване и не се наемат да прогнозират дали той ще може в бъдеще да се изправи на краката си.

Лекари обясниха, че след първото счупване на крак Негово Светейшество се възстановявал нормално за деветдесетте си години. Владиците обаче, които до последно държали състоянието му в тайна и се престарали в усърдието си да покажат колко бързо дядо Максим се възстановява, го претоварили и физически, и психически. По инициатива на митрополитите патриархът се яви на литургиите на Тодоровден и Великден. Скоро след това той отново загуби равновесие и падна. Тогава счупи и другия си крак.

Здравословните проблеми на патриарха са добре дошли за митрополитите, коментираха богослови. Според тях синодалните старци използват положението на дядо Максим, за да се оправдават за постоянното отлагане на Църковно-народния събор. Форумът трябваше да се проведе на 10 ноември миналата година, но това не стана и като мотив беше изтъкнато заболяването на главата на БПЦ. На него трябваше да се изчистят икономическите отношения в църквата ни и това щеше сериозно да намали възможностите на няколко митрополити да се борят за мястото на Светейшия патриарх. Висшият клир трябваше да отговори защо, след като църквата притежава имоти за 10 млрд. лева, свещениците в България, които са около 1800, вземат по 120 лева заплата. На форума щеше да се дискутира и въпросът кой разполага с милиардите на църквата и за какво ги използва. Освен това на него в открито противоборство щяха да влязат двете основни крила в БПЦ – на дядо Кирил и на дядо на Натанаил, и да стане ясно кое от тях ще се бори да излъчи новия патриарх.

Богослови обясниха, че провалянето на събора е част от играта в битката за патриаршеския трон.
След втората контузия патриарх Максим даде благословия на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил да председателствува Светия синод на БПЦ, който до сега ръководеше така наречения "малък свети синод". Варненският владика е и основен претендент за трона на патриарх Максим.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...