Монитор: Приватизират манастира “Свети Пантeлеймон”


Източник: в. Монитор, бр. 2660

Началната цена, от която тръгва търгът е 223 000 лв. В обителта е починал цар Борис I, работили са ученици на Кирил и Методий…

"За първи път в историята на Българската православна църква ще бъде продаден манастир". Това съобщи пред "Монитор" Варненският и Великопреславски митрополит Кирил. Той уточни, че става въпрос за манастира "Св. Пантелеймон", който се намира на 6 км от град Велики Преслав. Търгът е насрочен за днес. От общината твърдят, че очакват в надпреварата да се включат между 15 и 17 кандидати. Началната цена е 223 000 лева, а стъпката за наддаване – 3000 лв. Председателят на комисията по приватизация в местния парламент Геро Геров бе категоричен, че общинарите не продават манастир, а бившата почивна станция на профсъюзите "Патлейна", която е общинска собственост. Сградата е с разгърната площ 4363 кв. м, а прилежащият й терен е 1248 кв.м.

Това, което те наричат общинска собственост, всъщност е притежание на църквата, категоричен е дядо Кирил. Пред "Монитор" митрополитът обясни, че т.нар. станция носи името на местността "Патлейна", разположена в единствения за България резерват за див рошков. Тя пък била наречена така заради манастира "Св. Пантелеймон", който бил важно книжовно средище по време на Първата българска държава. В него са творили Кирило-Методиевите ученици Климент и Наум. В този манастир те създали Преславската книжовна школа, каза още митрополитът.

През 40-те години на миналия век по идея на тогавашния варненски владика дядо Йосиф започва строителството на нов манастир със същото име. Той трябвало да бъде и възможно най-точно копие на стария. Парите били осигурени от Варненско-Преславската митрополия. Свещеници от целия район се включили в градежа. Камъните и дървения материал мъкнели с биволски впрягове от Върбишкия Балкан. Манастирът бил завършен малко преди 9 септември 1944 г. Преди обаче монаси да влязат в четириетажната сграда, към която предстояло и строителство на църква, МС издава заповед за отчуждаването й за нуждите на здравеопазването и я връчва на профсъюзите.

След 1993 г. сградата е изоставена и започва да се руши и разграбва. През 1996 г. със заповед на финансовото министерство имотът е деактуван като общинска собственост. Местните съветници веднага решават да го продадат. Търговете обаче се провалят поради липса на кандидати.

Миналата година общинарите за пореден път обявяват сградата за продан. Началната цена е само 40 000 лв., а кандидатите са 17.

Ден преди търга Варненският митрополит Кирил завежда дело, с което оспорва правото на собственост на общината. Издадено е и прокурорско постановление за спиране на търга. "Загубили сме делото на първа инстанция, а никой не ни е уведомил за това. Сигурно нарочно са чакали да пропуснем срока за обжалване", твърди владиката. Той не се отказал от намерението си за пореден път да спре продажбата на манастира.

Кметът на Велики Преслав Рачо Кожухаров: Искам да се изгради нещо

Почивната станция на профсъюзите "Патлейна" действително е строена за манастир. Той обаче е бил завършен до груб строеж. Доколкото зная, след това е бил платен на църквата. Преди няколко години предишният кмет на града е успял да извоюва сградата за общината. Митрополит Кирил, въпреки че претендира за постройката, не може да покаже нито един документ за собственост. А общината има такъв.

Сградата се руши. И за да се превърне отново в обитаема, трябва да се налеят поне 3 млн. лв. Ние искаме историческата местност да бъде възстановена. Искаме старата почивна станция да се превърне в туристически център. Мислили сме да отделим и няколко стаи за монаси. Не ме интересува дали ще бъде на дядо владика или на дядо Господ, важното е да се възстанови.

Икона на Св. Теодор Стратилат от X в., открита в Патлейнския манастирФакти

Манастирът "Св. Пантелеймон" е от т. нар. извънградски преславски манастири, разположен в местността Патлейна в Драгоевска планина от Източния Предбалкан, високо на десния бряг на р. Голяма Камчия (река Тича) и на около 6 км южно от град Велики Преслав.

Останки от Светата обител са открити при археологически разкопки, в периода 1909-14 г. Патлейнският манастир представлява комплекс от кръстокуполна черква, жилищни и стопански сгради, като са оформени три двора – молитвен, жилищен и стопанско-производствен с керамични и стъкларски работилници. Разкрита е и вкопана в земята гробница.

В манастира е изработвана високохудожествена керамика, с която са украсени иконостаси и мозайки. Запазена е най -вече мозаичната икона на Св. Теодор Стратилат (Х в.) от рисувани и гледжосани плочки. От същото време (ІХ-Х век) са намерени керамични икони на Св. ап. Филип, Евангелист Марко, Разпятие, бронзова матрица на икона на благославящ Христос, седнал на трон, над която е поместено изображение на Богомайката "Платитера" и др. Такива подобни са открити и в други части на света, но в най-големи количества само в Преслав.

Манастирът "Св. Пантелеймон" (Патлейна) е основан след покръстването на българите в края на ІХ век от цар Борис I високо на десния бряг на днешната река Камчия, недалеч от старопрестолния Велики Преслав. Тук, след изгонването им от Моравия, се установяват учениците на Кирил и Методий – Св. Климент и Св. Наум. В откритото тук от Наум училище се подготвят свещеници, учители и видни книжовници. Отново са преведени и размножени Кирило-Методиевите преводи на Свещеното Писание, на светите отци, написани са много оригинални творби. В Преслав продължава делото на Плисковската школа – първата старобългарска книжовна школа в Североизточна България, която Св. Наум пренася в Охрид.

Манастирът многократно е ограбван и накрая е разрушен от византийците.

През 1940 г. Варненски и Преславски митрополит Йосиф замисля грандиозен план за възстановяване на Патлейна. Включва се цяла България, но след 1944 г. сградата е одържавена и всичко пропада.

До Светата обител край Преслав няма и път

Трета година стои незавършен пътят до Светата обител, който е с дължина 3 км. Досега за него са изразходвани около 1 000 000 евро. За да бъде довършен, са необходими още 350 000 лв. за укрепителни дейности. Пътят тръгва от старините на Велики Преслав и стига до двора на порутения манастир-почивна станция. Оттам не води за никъде. Парите са отпуснати по проекта "Пътища за достъп до туристически обекти" на програма ФАР.

Новият асфалт пресича защитена територия "Патлейна". Строителството на пътя е започнало през април 2004 г., а пусковият му срок е бил 10 март 2005 г. Строителството е започнало от двора на манастира и е стигнало на 700 м от централния път Велики Преслав-Върбица, които и до днес стоят незавършени. В участък от 50-ина метра пътят е подкопан и виси над дерето. Там трябва да се изгради подпорна стена.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...