Монитор: Протестанти облъчват деца с филм за Исус



Източник: в-к Монитор

Широко рекламираният филм "Животът на Исус за деца" не среща одобрението на Българската православна църква, тъй като зад него стоят евангелисти, съобщиха от Варненската и Великопреславска митрополия.

"Нямаме нищо общо с филма, той е дело на протестантска организация, регистрирана в България", обясни говорителят отец Дончо Александров.

"Православната църква няма нищо общо с филма, той е дело на протестантска организация, регистрирана в България", обясни говорителят на митрополията отец Дончо Александров. Той допълни, че Българската православна църква има друга програма, с която ще бъдат отбелязани предстоящите празници по повод Възкресение и окачестви филма като опит за евангелизация на българи от страна на протестантската общност в страната.

Инициативата за прожекциите на филма "Животът на Исус за деца" е на неправителствената организация "Агапе", която не е свързана с определено вероизповедание, съобщиха за "Монитор" от Дирекцията по вероизповеданията на Министерски съвет. Шефът на звеното Иван Желев обаче призна, че става дума за протестанти и евангелисти, които са имали и други инициативи. Неговият подчинен Георги Кръстев обаче отрече да става дума за евангелисти. “Агапе” е регистрирана с цел религиозно- просветна дейност. Преди време се срещнахме и те ни обясниха инициативата си за филма, цели се да се акцентира върху семейните ценности. Те ще раздават и брошури на тази тема", допълни Кръстев. Според него "Агапе" не е регистрирана при тях, тъй като не е вероизповедание. "Те са регистрирани в Министерство на правосъдието като неправителствена организация", обясни той. От офиса на "Агапе" отказаха коментар за филма и протеста на православната ни църква. Пресаташето им Александър Урумов пък отказа да спомене конкретно колко пари са похарчени за прожекции, книги, брошури и наемане на зали, за масираната рекламна кампания по печатните и електронни медии, както и за билбордове в големите градове. Официално до вчера от "Агапе" твърдяха, че и БПЦ стои зад проекта. "Нямаме представа защо имат възражения срещу този филм, питайте тях. Ако някой има нещо срещу този филм, нека го каже официално. Имам сметка за парите, но не е при мен сега", беше единственият коментар на Урумов.

Филмът "Историята на Исус за деца" вече се прожектира безплатно в голяма част от столичните кина, както и в други градове на страната.

Лентата не е нова и вече е гледана у нас, но е включена в масирана предвеликденска кампания. След прожекцията всички присъствали получават безплатно списание за семейни ценности и набор талони за безплатни материали като Новия завет, Християнска етика и наръчник съвети как да отгледаш момчета, покани за участие в семинари, дискусионни групи и семейни партита. Филмът ще се върти по екраните до Великден. Той е бил излъчван в 228 страни по света по кината, а в 176 и по телевизията. Хората, които са го гледали от 1970 г. насам, са 5 430 510 000.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...