Монитор: Първа оставка при Пловдивския владика


Източник: в. Монитор, бр. 2849

Пловдивският митрополит Николай получи оставка от архиерейския наместник в Смолян вчера. След 20 години служене на митрополията и 60-годишно свещеничество, 83-годишният отец Михаил Михайлов се отказа от поста. Мотивите му са поради болест и напреднала възраст.

Смолянският свещеник, който служи в устовската църква "Св. Богородица" ще продължи да изпълнява задълженията си там, но смята, че не може да отговори на изискванията за духовен водач на епархията. Още повече, че само преди 20-на дни претърпя и операция, посочи неговият син, свещеникът в катедралния храм "Св. Висарион Смоленски" Димитър Михайлов.

Предложението е новият Пловдивски митрополит Николай да назначи нов архиерейски наместник или да сложи викарий от черното духовенство, който да ръководи областта.

15 свещеници има в момента в Смолянско при 52 църкви, което сочи огромна нужда от духовници. Последният пък представител на черното духовенство в региона е бил епископ Висарион Смолянски, провъзгласен след смъртта му за светец. Истинската мисия обаче на архиерейския е посредничеството му между свещениците и митрополита, но той няма работодателски функции, които принадлежат на владиката Николай. Затова и именно той еднолично ще решава кого да назначи на поста.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...