Монитор: Светият синод ръкополага трима нови епископи



Източник: в. Монитор, бр. 2591

Лобитата на патриарх Максим и митрополит Кирил в първи сблъсък за постове

Трима нови епископи се очаква да бъдат херотонисани в края на започналата вчера лятна сесия на пълния състав на Светия синод, научи "Монитор".

В продължение на три седмици владиците, председателствани от Варненския митрополит Кирил, ще решават наболели църковни въпроси. Такива били управлението на природния парк "Рилски манастир", ремонтът на "Самоковската порта" на Рилската света обител и игуменското крило на "Троянския манастир".

Основното занимание на владиците по време на цялата сесия обаче, ще е разглеждането на предложения за ръкополагане на нови трима епископи, от които в момента БПЦ изпитва голяма нужда. За благословията на митрополитите, според запознати, ще се състезават четирима монаси. Това са игуменът на "Бачковския манастир" архимандрит Борис, ректорът на Софийската семинария архимандрит Сионии, протосингелът на Софийска митрополия архимандрит Йоан, и секретарят на Светия синод архимандрит Наум.

Най-големи шансове да облече епископските одежди обаче имал дядо Борис, който бил съученик на Варненския владика Кирил. След него се подреждал другият любимец на владиката – дядо Наум, който по настояване на дядо Кирил преди две години пристигна от Варна и зае поста секретар на Светия синод. Трети в надпреварата се явява дядо Сионий, зад когото стояли митрополитите Дометиан Видински и Калиник Врачански. Четвъртият претендент – дядо Йоан, бил кандидатурата на патриарх Максим. Главата на БПЦ обаче не участва в сесията на Светия синод поради контузията на крака си.

Шансовете и на Йоан не са малки, тъй като опозицията на владиката Кирил може да изключи един от неговите фаворити от списъка за херотонисване.

"Епископите са много важни за организирането на църковния живот в епархиите", споделят свещеници. Те допълват, че от монасите, носещи този сан, зависело почти всичко в енорията, защото епископите организирали духовния живот на миряните.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...