Монитор: Свещеник кръсти над 1000 затворници


Източник: в. Монитор, бр. 2797

В Старозагорския храм “Св. Димитър” има и безплатни лекарски прегледи; “Да осъзнаем болката на хората”, призовава отец Йордан

“Бог е в сърцата ни, стига да се взрем в себе си и ще го видим в очите на малко дете, в обичта между хората и ще станем по-добри. Днешният Йордановден е прекрасен празник за всички. Може да се пожелаят много неща, но най-вече да осъзнаем болката на хората и да отворим сърцата си за тези, които са около нас. Ако се научим да го правим, бог ще ни даде душевен мир. Когато той се съчетае със здраве се достига до земното щастие”, гласи пожеланието на известният свещеник в храма “Св. Димитър” в Стара Загора отец Йордан Карагеоргиев.

Той е любимец на миряните не само с одухотвореното си излъчване и топлите думи, които намира за всеки. Отец Йордан е сред основните инициатори за построяване на параклис, където служи няколко години, а по-късно и на голям храм в Затвора – Стара Загора. До 1944 г. там е имало малък параклис, който след това е превърнат в килии за излежаване на осъдените на доживотни присъди. Пред 1994 г. идеята на отец Йордан, подкрепена от ръководството на затвора, е благословена от вече покойния старозагорски митрополит Панкратий.

Отначало затворниците идваха за разнообразие и от любопитство, но постепенно се увеличиха тези, които бяха с вътрешно чувство за духовна потребност. Започнаха все повече хора да приемат свето кръщение и параклисът стана тесен, разказва свещеникът. За повече от 12 години са кръстени над 1000 души. Така се стига до построяването на храма “Св. Николай Мирликийски Чудотворец”, който се намира в двора на Затвора. Той е създаден от дарения и с доброволния труд на лишените от свобода.

“Някои са предубедени, че хората в затвора са изгубили душите си. Не е така, няма непоправими неща, стига да имаш свободна воля да промениш себе си, защото злото няма битие. “, категоричен е отец Йордан. Той продължава да се среща с голяма част от вече излежалите присъди и намира положителна промяна в тях. Това става, когато почувстваш болката от злото, което си сторил, казва свещеникът.

Отец Йордан смята, че хората, които идват в православните храмове стават все повече. Но за съжаление повечето от тях били водени от болка и сериозни проблеми. Оптимистично е че има и такива, които са проумели, че сектите не са това, от което имат нужда и идват в православната църква, твърди свещеникът.

До голяма степен причина за навлизането на нетрадиционните религиозни деноминации в България и привличането на немалко поклонници се дължи на недостатъчния брой свещеници, които да отделят време за разговор с хората поотделно, както и липсата на информация. Затова отец Йордан започна да издава два църковни вестника, които се разпространяват безплатно и достигат до повече хора в Стара Загора. В храма “Свети Димитър” работи още социален кабинет и всяка неделя има различни безплатни медицински прегледи. Над 30 лекари са отзоваха безрезервно да помагат. Удовлетворен съм и че много млади хора започнаха да идват в църквите, дори търсят изповед, каза още отец Йордан.

В криптата на храма има помещение, в което ще бъдат създадени удобства на желаещите след служба да седнат и да разговарят помежду си.

През тази година отец Йордан си е поставил за задача да направи камбанария с голяма камбана в параклиса на помощното стопанство на Затвора. И вярва, че ще успее защото в Стара Загора има много добри хора, които не са всеотдайни за благородните каузи.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...