Монитор: Синодът анатемоса “Шифърът на Леонардо”


След като Ватиканът заклейми произведението на Дан Браун "Шифърът на Леонадро", вчера и Светият синод скочи срещу филма. "Отношението ни към него е отрицателно и ние искаме спирането на прожекциите в България", каза пред БГНЕС Русенският митрополит Неофит. Позицията на синода беше приета на вчерашното му заседание.

Според църквата ни филмът е "богохулен" и "кощунствен" и заради това може да предизвика съблазън в някои неукрепнали във вярата хора.

Освен Ватиканът, преди време и гръцката, и грузинската православни църкви протестираха срещу филма. Светият синод на Гръцката православна църква съобщи, че по повод премиерата на филма в Гърция са отпечатани листовки, в които гражданите се призовават да не отиват да гледат този филм и по този начин "да защитят християнската традиция".

Високопоставен представител на Ватикана, близък до папа Бенедикт ХVІ, също призова католиците да бойкотират прожекциите на филма.

в. Монитор, бр. 2573, 19 май 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...