Монитор: Студент от НАСА извади кръста в София



Източник: в. Монитор, 2798

Над 120 хиляди българи с имената Йордан, Йорданка и Йордана празнуваха вчера именния си на Богоявление, а днес трябва да почерпят 273 хиляди Ивановци. Името Йордан носят 65 427 българи, Йорданка – 49 627, а Йордана – 5 882, съобщиха от главната дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване". На вчерашния ден празнуваха и над 13 000 мъже, кръстени Боян. По популярност на името ги следват именяците Богдан и Богомил. Сред дамите, които също празнуваха имен ден вчера бяха и кръстените Богдана, Божана и Дана. Богоявление или Йордановден е третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. Празникът има различни имена в страната, сред които Кръстовден, Водици, Водокръщи.

33-годишната бизнесдама Теодора Милевска от Ямбол се хвърли редом с 13 мъже в река Тунджа, за ритуалното вадене на кръста на Йордановден. Пред погледите на хиляди ямболци, струпали се на градския мост да гледат ритуала, ентусиастите скочиха в реката и заплуваха, за да стигнат първи до дървения кръст. Макар дамата да беше една от сериозните конкуренти да стигне първа до кръста, опитът се оказа по-важен от ентусиазма.

Победител в надпреварата стана 21-годишният Иван Димов, студент в Спортна академия, който и миналата година извади кръста от студените води на Тунджа.

Теодора се занимава с частен бизнес, тя сподели , че и друг път е скачала в студена вода и сега е решила за здраве да изпита способностите си в плуването при ваденето на кръста.

Плувец от НСА се пребори за кръста и в замръзналото езеро в софийския квартал "Дружба". 19- годишният Никола Манолов от София взе осветения от Знеполският митрополит Николай кръст под възгласите на останалите 36 смелчаги и повече от 1000 зяпачи. Кольо "шампиона", както скандираха останалите участници, си пожела здраве и успехи в спорта след като взе награда от 500 лв., осигурени от кмета Бойко Борисов.

28-годишният Петър Нунев от Стара Загора за четвърта поредна година извади кръста на Йордановден. В студените води на „Езерото" до Станционната градина в града скочиха още 7 души, но опитният служител в Инженерния полк за пореден път не даде възможност друг да стигне до дървения кръст.

Рожденикът – 43-годишният Сашо Миков хвана богоявленския кръст във Видин. Таксиметровият шофьор успя пръв да се добере до кръста във водите на Дунав, за който се хвърлиха 22-ма смелчаци.

Във Варна късметът да бъде здрав цяла година се падна на 15-годишен Анжел Димитров от спортното училище, който надви останалите 41 мераклии.

Петима водни спасители завърнали се наскоро от Кипър наскачаха пък в река Банщица в Кюстендил вчера. Богоявленският кръст от ледените води на река Тунджа в Калофер пък беше изваден с мъжко хоро от над 100 калоферци, пременени в национални носии. Те влязоха в ледената вода пеейки песента "Майце си". Най-малкият участник в танца, 12-годишният Тихомир Ангелов, предаде кръста на отец Троян, един от тримата свещеници, отслужили Великата света литургия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...