Монитор: Събора в Златоград събра 5000 българи и гърци


5000 души се събраха на събора на връх Костадин над Златоград. Българи и гърци след 60 години свободно минаха през границата за освещаването на параклиса "Свети Константин и Елена", който се намира само на 4 мeтра от граничната бразда.

Над 400 души от близките села в гръцко – Термес (с българското име Лъджа) и Медуса (бивше Мемково) дойдоха да видят близките си без визи и открити листове, само с лична карта.

С хора и песни на сцената и около нея българи и гърци се ведсилиха до късно, а момичетата, дошли забулени от гръцко, само след 2-3 часа свалиха кърпите и се хванаха на хорото. Поне таса направиха 15-годишните сестри Севгиле и Емине от Топовцех. Както успахме да дойдем в на този събор, който организира златоградкския кмет Маден Чаушев, така и ще успеем на другия събор на 21 май догодина, за да отворим пътя завинаги, обеща 45-годишния кмет на село Термес Асан Наджа. За азфалтирането ще помага областният управител на Ксанти Георгиус Павлидис, който също успя да дойде на събора, въпреки че няма път от гръцко до границата.

За гостите златоградчани повалиха 2 телета от по 250 килограма, а бетоните до сцената и дуварите на шатрите бяха с още пресен хоросан. Пловдивският митрополит Арсений и Кснатийския Пантелеймон осветиха параклиса "Свети Константин и Елена".

в. Монитор, бр. 2576, 22 май 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...