Монитор: Харизаха Бачковския манастир за хотел



сн. Венета Райновска Източник: в. Монитор, бр. 2621

Архимандрит Борис се крие от “Монитор”, строители работят в обителта; Игуменът дал южното крило на частна фирма зад гърба на Синода

Южното крило на Бачковския манастир "Успение Богородично" е дадено на частна фирма еднолично от игумена архимандрит Борис и в нарушение на устава на Българската православна църква, установи "Монитор". Спазаряването е станало зад гърба на членовете на Светия Синод. Бачковската света обител е ставропигален манастир и по тази причина е на пряко подчинение на Синода. Превръщането в хотел на тази част от най-големия и тачен манастир в Южна България вече е в ход.

Чуваме и ние, че южното крило е дадено за 10 години на асеновградска фирма, обясни една от помощничките в манастира. Според възрастната жена, така е по-добре, отколкото сградите да се рушат. Дядо Наум беше болнав и нищо не се правеше през последните години, допълни жената и побърза да приключи разговора.

По времето на предишния игумен Агатоникийския епископ Наум тази част от манастирския комплекс е ремонтирана главно с пари на дарители. Намеренията били да се възстанови крилото като страноприемница за вярващи и гости, но с повече удобства за тях. За това и стаите са изпълнени сравнително луксозно и нямат общо с монашеския аскетизъм. С напредването на възрастта и на болестите при дядо Наум проектът е занемарен. Стаите и сега са необзаведени. Сградите, които предстои да се превърнат в хотел, са строени през 1834-1838 година, заедно с църквата между тях "Св. Николай". Тя е изписана от Захари Зограф и тук е един от известните негови автопортрети, а върху западната фасада са изографисани едни от най-сполучливите сцени от Страшния съд.

Всяко любопитство към имотите на Бачковската обител и тяхното стопанисване е взривоопасно, убеди се и репортер на "Монитор". Разтревожен от интереса, дядо Борис мина в нелегалност.

Помощнички в манастира, монаси, дори личният му шофьор говореха за него в особено измерение – че го има, но всъщност го няма, тъй като бил някъде…

Повечето твърдяха, че може в този ден дядо Борис изобщо да не дойде, т.е. да слезе от покоите си на втория етаж до двора на манастира. А един от монасите "уби звяра" с думите: "Ами той може да не е в България".

Внесената закуска в килия 62 издаде игумена, който нареди на помощничката си да съобщи, че е излязъл. Въпросите, от които всъщност се скри архимандрит Борис бяха дали вече има подписан договор за даване под наем на тази част от манастирския комплекс и при какви условия.

Това, че южното крило вече е спазарено, го доказваше присъствието на 5-6 работници, които подменяха счупените керемиди на покрива. Липсваше задължителната за всеки строителен обект табела с информация за инвеститора, изпълнителя, инвеститорския контрол. Работниците отговориха, че не знаят дали ремонтът е съгласуван с Националния институт за паметниците на културата…

Като шеф на дюлгерите бе представен Янчо, който мнително заразпитва от къде идва интересът към имотите на манастира и отказа да съобщи коя фирма дава парите за ремонта.

Бачковската обител и сега предлага подслон за всеки пристъпилите прага му. В стаите със санитарен възел цената на легло е 15 лева. В общите спални, нощувката е 7 и 3 лева. Задължително за гостите е да спазват благоприличие. А вратите на манастира се затварят за всички в 9 часа. Сигурно е, че това няма да се спазва в южното крило. То е със самостоятелен вход и възможности за заведения под огромния чердак.

Колкото и да питаш, няма да отговоря, защото семейство храня, заяви продавач на една от сергиите на пътя към манастира. Други търговци все пак признаха за разлики в наемите. Не всички плащат по 4 лева на квадрат месечно, ама питайте защо е така онези с черните капи, посъветва друга жена. Продавачите смятат, че някои дават на ръка на хора от Светата обител, за да не се вдигат наемите им.

"Какъв манастир станахме – с имоти и без монаси. Имоти могат ли да се молят?", каза възрастен монах, разсъждавайки за случващото се.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...