Монитор: Църквата пуска имоти на пазара



Източник: Монитор

Светият синод разреши наематели да печелят за негова сметка

"Гудис", "Хепи", ресторант "Петър I", няколко магазина на бул. "Александър Стамболийски" и ул. "Калоян", както и офиси с площ около 5 000 кв м в центъра на София са пуснати на пазара за недвижими имоти. За сега не се продават, а се дават под наем. Собственик на атрактивните търговски обекти и офиси е Българската православна църква (БПЦ). Част от тях принадлежат на Светия синод, а останалите на Софийска митрополия.

Новите договори за наем с "квартирантите" са причина за разгорещени спорове сред висшия клир, научи "Монитор". Синодалните старци спорят дали е редно да се разрешава на наемателите да преотдават църковните имоти.

И дали включването на клауза, която превръща договорите за наем в безсрочни, без право на собственика да променя финансовите параметри в тях, не ощетява БПЦ. Въпреки разгорещените дебати Светият синод вече е сключил няколко сделки за атрактивни свои имоти, които изглеждат неизгодни.

Кипърска офшорка например е наела бившия офис на СИБанк и в момента го преотдава. Владиците все още не са решили дали да позволят същото и на наемателя на шестте етажа над "Хепи" – фирмата  "Велграф консулт". Във всички нови договори е включен и текст, според който "ако 6 месеца преди изтичането им наемодаделят не предупреди наемателя, че възнамерява да прекрати отношенията си с него", договорите се превръщат в безсрочни.

"Това ще позволи на наемателите да ползват имотите ни на изключително ниски цени", коментират свещеници. А владиците избягват публично да коментират имуществените въпроси на БПЦ. От Светия синод категорично отказват да оповестят сумите, които получават от наеми, както и цената, на която отдават свои помещения и сгради в центъра на София. Но те със сигурност никак не са малки.

Преди време свещеници заявиха, че "църковните имоти и парите на клира са достатъчни, за да бъде изплатен външния дълг на страната ни."

Според архивите на БПЦ преди национализацията във владение на църквата са били 329436 дка ниви, лозя, градини и ливади на обща стойност около 1000000 лв. Манастирите са притежавали 191000 дка земя, 30000 дка ниви, по 3000 дка гори и ливади и 17000 дка пасбища. Данните за градските имоти не са съвсем точни, но БПЦ все още очаква да й бъдат върнати около 4000 дка земи в регулация. До този момент все още не е възстановена около 1/3 от собствеността на църквата.

Битките във висшия клир са свързани най-вече с имотите в София, които би трябвало да носят най-големи приходи. И ако до 2004 година Светия синод можеше да се оправдава за неизгодните сделки с разколниците, сега причините са други, твърдят юристи. Въпреки провежданите конкурси за наем, владиците често пренебрегвали най-добрите оферти, в името на други интереси, категорични са свещеници. От Светия синод не крият, че от две години наемателите на ресторант "Петър I", който се намира в сърцето на София не са плащали наем. Преди това Инокентий е прибирал по 5000 долара месечно от руския ресторант, който в момента се изнася от ул. "Позитано"1.

500 долара е бил и месечният приход от магазин на бул. "Христо Ботев". Мексиканският ресторант пък е плащал на църквата по 2000 долара. А бившият офис на СИБанк от 1600 кв. м по необясними причини стоя четири години празен. Докато синодът реши да го даде на Кипърска офшорка, която пък го преотдава.

От БПЦ категорично отказват да съобщят и стойността на наемите от "Хепи" и "Гудис" срещу църквата "Света Неделя" в столицата. Владиците мълчат и за преведените на Руската православна църква 1100000 долара през 1997 г. Парите са от договор за наем с БРИБ на ул. "Съборна" 11 А.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...