Монитор: 40 църкви в София осветени за Великден


Общината търси спонсор за “Св. Александър Невски”

Пускат лампи на Орлов мост и военното министерство на Гергьовден

Всичките 40 храма в столицата ще бъдат осветени за Великден, обеща шефът на общинската фирма "Улично осветление" Тодор Кръстев.

На 21 април официално ще светнат църквата "Света Неделя" и девическият параклис на входа на София откъм Лозен.

Оставало да се направи осветлението само на няколко малки храма в "Сердика", "Връбница" и "Дружба".

Монтирането на лампи около храмовете и в куполите им започна в средата на януари по инициатива на столичния кмет Бойко Борисов, припомни Кръстев. Още тогава светнаха 17 църкви, сред които "Свети Георги", "Свети седмочисленици", Руската църква и "Света Параскева". "Свети Николай Софийски" и "Климент Охридски".

Осветяването на черквите се прави безвъзмездно от фирми. Търсим спонсор за "Свети Александър Невски", каза Кръстев. Според него осветлението на храм-паметника ще стане готово към края на годината, защото проектът ще бъде много мащабен и ще е необходима по-голяма инвестиция.

На 21 април ще грейне градинката между сградите на Народното събрание и Софийския университет, обеща шефът на общинската фирма. Алейното осветление в парка ще се възстанови с монтиране на прожектори между дърветата, като на тъмно вече ще се виждат и трите паметника там.

Тогава ще бъде готова и останалата част от сградата на Военния клуб.

На връх Гергьовден пък ще светнат Орлов мост и военното министерство до Народния театър. В по-силна светлина щял да се къпе и паметникът на цар Освободител срещу парламента. За крушки по Лъвов мост обаче още нямало пари.

До дни официално ще се запалят и лампите около статуята на София, а в момента се довършвал проекта за паметника на Патриах Евтимий.

През седмицата преди Великден ще се пуснат още 200 прожектора в Южния парк откъм църквата, като парите също се осигуряват от бизнесмени, посочи Тодор Кръстев. Преди Нова година Бойко Борисов откри 130 лампи в частта на парка откъм булевард "Витоша". Така невъзстановено ще остане само осветлението по по-неизпозваемите алеи от страната на американското посолство.

След като светнаха сградите на Софийския университет и Народната библиотека, Бойко Борисов се е заел да търси спонсори за бившия Партиен дом, Националната художествена галерия, галерията за чуждестранно изкуство и Полиграфическият комбинат, изброи Кръстев.

в. Монитор, бр. 2536, 10 април 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...