Монитор: 600-килограмов полилей монтират в храма “Св. Висарион”


Източник: в. Монитор, бр. 2612, 27 юни 2006

600 кг полилей специално, изписан от Подмосковието монтират в най-голямата катедрала на Родопите храма "Св. Висарион Смолянски". До два дни 109-те лампи в комплект с 12 икони в кръг, ще грейнат в катедралата, обяви 30-годишният Николай Акимов пристигнал за монтажа от единствения в Русия специализиран Завод за художествени произведения "Софино" на Руската православна църква.

Повече от 10 часа в неделя уникалното осветително тяло е монтирано от смолянския алпинист Росен Кисьов, но все още не е готово, посочи организаторът на градежа на храма ­ новозапопеният свещеник Димитър Михайлов, бивш кмет на града. От съображения за сигурност строителната фирма не допусна журналисти в катедралата. Подобни огромни полилеи имаме изпратени в Кипър, САЩ и Гърция, уточни още руснакът Акимов.

Митрополит Арсений се е обърнал към Св. Синод и българския патриарх Максим да бъдат гости на града за освещаването на 2 юли ­ храмовия празник на църквата. Самият пловдивски владика е поканил представители на арменската, католическата, протестантската и еврейската църкви за грандиозния празник, посочи пък кметът Дора Янкова.

До тогава кипят усилени довършителни работи ­ ударно се довършва вертикалната планировка отвън ­ площадното пространство е за финансова сметка на община Смолян, както обеща градоначалникът и получи подкрепата на ОбС. Вътре пък е монтиран иконостасът и част от иконите.

Самата церемония, която почва на 1 срещу 2 юли, по канон ще се извърши от владиката Арсений , а утринната служба и литийното шествие по освещаването са за следващия ден, на които са поканени президентът и цялото правителство.

На 2 юни камбаните ще бият в Смолян за обрат, за съзидание и духовност. И това е най-доброто за Нова България, на прага на Европа, подчерта кметицата. И вметна че малкият жест, който областният град може да направи в този ден за ктиторите на храма ­ Здравка и Тодор Баткови, чиято финансова заслуга е той, е светския ритуал по удостояването им с почетно гражданство.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...