Мюсюлманите възмутени от Папа Бенедикт XVI



Източник: News.BG

Ислямски духовни лидери обвиниха Папа Бенедикт XVI, че е направил антиислямски изказвания по време на своя реч в Германия.

Словото му бе изпълнено с нетактичност и омраза, категорични са ислямските лидери.

По време на речта си Папа Бенедикт XVI осъди идеята за джихад или свещената война на мюсюлманите. Главата на римокатолическата църква цитира изказване на император от 14-ти век, в което се казва, че джихадът е донесъл на света само зло и жестокост.

Директорът на дирекцията по вероизповедания в Турция Али Бардакоглу призова Папа Бенедикт XVI да се извини на мюсюлманите.

Възгледите на Папа Бенедикт XVI за исляма са едностранни, враждебни и провокативни, заяви Бардакоглу пред турската телевизия NTV.

Според него няма полза от планираното посещение на Папа Бенедикт XVI в Турция през ноември, след като той има подобни възгледи за исляма.

Председателят на френският ислямски съвет Далил Боубакюр също призова главата на римокатолическата църква да се извини.

„Петте милиона мюсюлмани във Франция желаят приятелски отношения с християните и съвместна борба срещу опасностите, които застрашават всички вярващи, а именно екстремизъм, радикализъм, нетолерантност и насилие", заяви още Боубакюр, цитиран от списание „Шпигел".

За да предотврати размирици, полицията в индийския Кашмир иззе вестниците, публикували изказнането на Папа Бенедикт XVI.

Ватиканът от своя страна определи критиките на мюсюлманската общност като неоснователни. Папа Бенедикт XVI не е искал да нарани чувствата на мюсюлманите. Той  уважава всички религии и култури и се стреми към диалог с тях, включително и с исляма, заяви говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...