Нетинфо: Забраната за забрадки в училищата не била дискриминация



Източник: Нетинфо

Комисията за защита от дискриминация (kzd-nondiscrimination.com) постанови, че забраната да се носят забрадки в училищата, в които има утвърдена униформа, не представлява дискриминация. Решението е по сигнал на областния управител на област Смолян д-р Петър Фиданов. Към сигнала е приложена жалба от „Обединение за ислямско развитие и култура“ срещу директора на Професионална гимназия по икономика „Карл Маркс“-Смолян (PGI-smolyan.info), и срещу Регионалния инспекторат по образование-Смолян.

„Обединение за ислямско развитие и култура“ (OIRK.org) се жалва, че въз основа на вътрешни правилници в някои учебни заведения съзнателно е въведена задължителна ученическа униформа, за да се изключи възможността ученички с ислямско вероизповедание да носят установеното от Корана задължително облекло.

Според решението жалбоподателят е извършил действия, които се определят като „подбуждане към дискриминация“ съгласно Допълнителните разпоредби на Закона за защита срещу дискриминацията.

Затова на „Обединение за ислямско развитие и култура“ е наложена имуществена санкция от 250 лв.

Според решението педагогическото ръководство на „Карл Маркс“ е допуснало пряка дискриминация по смисъла на чл. 4, ал. 2 от Закона за защита срещу дискриминацията на всички ученици, които спазват изискването за униформа, в сравнение с две ученички, които не спазват това изискване.

Затова е наложена имуществена санкция и на „Карл Маркс“ – също в размер на 250 лв.

Освен това се посочва, че министърът на образованието и науката и Регионалният инспекторат на образованието и науката-Смолян, не се предприели необходимите действия за разрешаване на случая и са допуснали неблагоприятно третиране по смисъла на з 1., т.7 от Допълнителните разпоредби на Закона за защита срещу дискриминацията на ученици от професионалната гимназия, които спазват изискването за униформено облекло.

Препоръчва се на министъра на образованието и науката да инициира промяна в Правилника за приложение на Закона за народната просвета в частта избор на униформа, с която да се предотвратят дискриминационни практики.

Образователното министерство (MinEdu.government.bg) и Регионалната инспекция за образование към МОН-Смолян, също са глобени с по 500 лв., тъй като не са предприели адекватни мерки за изпълнението на разпоредбите от Закона за закрила на детето и от Правилника за приложение на Закона за народната просвета.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...