Новинар: Вероучението и ислямът влизат в час


Източник: в. Новинар, бр. 268

Църквата и мюфтийството се обявиха за религиозно образование в училище

Светият синод поиска връщане на часовете по вероучение в училище като редовен предмет. До един месец ще бъде представена концепцията за въвеждането на вероучението като редовен предмет в българските училища, за да може това да стане от следващата учебна година. Това каза Варненският митрополит Кирил след среща на представители на синода с български интелектуалци по повод зачестилите случаи на насилие в българските училища. На срещата в Синодалната палата бяха издателят Иван Гранитски, поетите Любомир Левчев и Недялко Йорданов, композиторите Хайгашот Агасян и Ценко Минкин и художникът проф. Димитър Сотиров. В момента в училищата религията се изучава като свободноизбираем предмет. Чрез въвеждането на вероучението като редовен предмет ще се преодолее насилието сред учениците в училищата, мотивира идеята митрополит Кирил. Според него Българската православна църква може да помага за този проблем чрез духовната просвета сред децата. Българските интелектуалци ще помогнат на църквата, оказвайки "умен" натиск върху Министерството на образованието, заяви издателят Иван Гранитски. Той добави, че не очаква съпротива за въвеждането на вероучението като задължителен предмет в регионите със смесено население. Говорим за свободно желание на младия човек да бъде запознат със собствената си история и религия, коментира Гранитски.

Главното мюфтийство приветства и одобрява идеята за задължително изучаване на религията в училищата, защото събитията в българското училище стряскат и нашето вероизповедание, коментира пред "Новинар" секретарят на Главно мюфтийство Хюсеин Хафъзов. Според него чрез духовността и религията да бъдат спрени своеволията между учениците. Хафъзов обаче уточни, че трябва да се изучава религията, включително и ислямската, а не само вероучение. Ако е необходимо, ние също ще подготвим концепция за изучаването на исляма в училище, посочи секретарят на мюфтийството.

Според председателя на организацията на евреите "Шалом" Емил Кало няма гаранции, че подобно задължително мероприятие ще намали насилието в училищата. Признавам доминиращата роля на християнската религия в България, но това не значи, че трябва да се пренебрегват и останалите, коментира той и попита риторично какво ще стане, ако и другите вероизповедания поискат техните религии да се учат задължително. Да не се изучава религията в училище е много мъдро решение и е част от българския етнически модел, каза още председателят на организация "Шалом". Нека нашите братя от синода да си запретнат ръкавите и да измислят атрактивни форми за привличане на младежта към църквата, призова Емил Кало.

В Министерството на образованието нямаме нищо против подобна идея, но въпросът не е толкова прост и трябва да се обсъди от всички аспекти, коментира министър Даниел Вълчев. Отнасяме се с разбиране и с подкрепа към предложението на синода, но трябва да се преценят всички аспекти на евентуалното въвеждане на вероучение, каза още Вълчев.

Председателят на просветната комисия в парламента Лютви Местан избегна категоричния коментар. "Идеята се обсъжда отдавна и Министерството на образованието се отнася положително към нея. Но в едно училище учат деца от различни вероизповедания и трябва да се направят точни разчети колко са те, в кои класове, кои учители и в какви класни стаи ще им преподават", каза депутатът.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...