Новинар: Властта ще блажи по време на пости


Източник: в. Новинар, бр. 267

Тази година управляващите няма да постят, показа репортерска проверка на "Новинар". 40-дневните коледни или рождественски пости, които завършват на 24 декември, когато е Бъдни вечер, започват днес. За православните християни са забранени всякакви животински храни като месо, мляко, сирене, кашкавал и яйца. Само на Никулден се разрешава риба. Според някои духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост. Човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните си грехове, и да търси опрощение.

В БСП откровено обявиха, че повечето депутати няма да спазят християнския ритуал. Дори дълбоко религиозният Александър Радославов призна, че няма да може да се справи. Това е много сериозно и този път няма да мога, искрено обясни той. Нали знаете, че аз съм атеист, даже не знам за такива пости, каза пък колегата му от групата на червените Александър Паунов. Иво Атанасов също не скри, че въпреки вярата си няма стриктно да спази този християнски обичай. Синът ми вече се причести и ще пости, но аз не, добави той.

Аз съм постоянно на път и не постя – тези, които пътуват, както и бременните, не постят, заяви царската дама Антония Първанова. Колегата й Владимир Дончев от НДСВ също беше категоричен, че няма да спази поста. Само жълтият депутат Олимпи Кътев обеща да се опита донякъде да се съобрази с тази традиция. Пресаташето на Симеон Сакскобургготски Цветелина Узунова не пожела да информира дали бившият премиер спазва коледния пост. Това е много лично нещо, а г-н Сакскобургготски е крайно вярващ човек, коментира тя.

В партията на Иван Костов ДСБ постят четирима депутати. Най-отявленият е самият лидер, който по принцип е вегетарианец. Командира предпочита плодове, обича риба, а много рядко разнообразява и с млечни продукти. По време на пост Костов е деспотично стриктен. Антонела Понева пък се възползва по време на пост и от образованието си на химик. Парламентаристката знае отлично химичния състав на всяка храна и много внимава кое е полезно и кое не. Понева съчетава режима си на хранене според бързината на разграждане на съответната храна. Бившият екоминистър Евдокия Манева също спазва строго постите по религиозни причини. Богословът в партията д-р Николай Михайлов се ограничава от животински продукти, но не през целия период. Депутатът смята, че постът е главно преживяване и усилия, а не толкова въздържание от телесни храни.

Стефан Софиянски е известен в приятелските си среди като един от най-строго спазващите постите. Това било традиция в цялото му семейство. Лидерът в оставка на ССД стигал дотам, че през последната седмица от поста почти не се хранел. "Сериозен проблем" по време на последния великденски пост например се оказала липсата на локум в парламентарния бюфет. В Народното събрание Софиянски наблягаше на салата от краставици без подправки и постни сармички с лозови листа, обясниха запознати.

Абсолютно стриктен в спазването на поста е лидерът на "Атака" Волен Сидеров. За да спази канона, той избърза със сватбата си, защото по време на пости сватбите за забранени.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...