Новинар: Параклисите са част от магията на Созопол


Източник: в. Новинар

В целия Созопол има десет параклиса. Всички те, пръснати из целия град, придават уникална черта в облика на прекрасния морски град. Много малко са местата в страната ни, в които има построени толкова много параклиси.

Някога те са били средновековни църковни обители, но през XV-XVIII век са разрушени от османските турци. Върху техните основи християнското население издига малки параклиси. В миналото са около 20 на брой, като половината от тях продължават да съществуват и до днес. Това са "Св. Димитър", "Св. Никола", "Св. Неделя", "Св. Марина", "Исус Христос", "Св. Възнесение", "Св. Константин и Елена", "Св. Атанасий". Извън града има още един параклис, носещ името на света Марина, която е и покровителка на Созопол. Отвъд градските граници е и "Св. Парашкева". Съществува и още един параклис, издигнат в частен дом.

Днес свещ може да се запали и да се разгледат иконите в двата действащи храма в Созопол – "Св. Георги" и "Св. Зосим". Първата е най-голямата местна църква, строена в първата четвърт на XIX век, докато втората е изградена през 1857 г. Църквата "Св. Богородица", която е паметник на културата под закрила на ЮНЕСКО, отваря врати сезонно, през лятото. Строена е през ХV в., по архитектурен план представлява трикорабна едноапсидна псевдобазилика. Даровитият български архитект Уста Генчо пък е майсторът на другия църковен храм "Св. Св. Кирил и Методий".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...