Новинар: Светият синод срещу „Шифърът на Леонардо“


Светият синод поиска вчера да бъдат отменени прожекциите на филма "Шифърът на Леонардо" по едноименния роман на Дан Браун, който от днес тръгва по кината. Българската православна църква не заклеймява никого, а напътства православните християни, че не си заслужава да гледат подобни полуфабрикати, заяви Варненският митрополит Кирил след съвещание на висшите духовници. Митрополит Кирил пое правомощията на патриарх Максим, който е в болница.

От "Александра филмс", които разпространяват филма у нас, отказаха да коментират, но няма да отменят премиерата. Досега редица православни църкви се изказаха срещу романа на Дан Браун, който е най-продаваната книга през последните години. Най-скандалната линия в сюжета е, че Исус е бил женен за Мария Магдалена и двамата са имали деца.

Вчера бразилските католици се отзоваха на призива на Ватикана за бойкот на филма. Епископите предупреждават, че той изкривено изобразява живота на Исус Христос.

Преди седмица един от влиятелните кардинали във Ватикана Франсис Аринзе заяви, че християните трябва да отговорят на книгата и филма с юридически действия, тъй като те представляват оскърбление към църквата и Исус Христос. Първата нападка от Ватикана дойде от страна на архиепископ Анджело Амато. На католическа конференция в Рим Амато нарече книгата "антихристиянска, пълна с клевети, обиди и исторически и теологични грешки във връзка с Исус, Евангелията и Църквата". Преди повече от година и папата заклейми книгата на Дан Браун и поиска тя да бъде забранена.

В момента главата на Българската православна църква патриарх Максим, който отново е в болница "Лозенец" със счупена бедрена кост, е в добро общо състояние, съобщи директорът на лечебното заведение д-р Любомир Спасов. Патриарх Максим е получил контузията, като се е подхлъзнал с бастуна си. За изписване може да се говори не по-рано от 2-3 седмици, каза д-р Спасов.

в. Новинар, бр. 115, 19 май 2006

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...