Новинар: Слави Бинев възведен в архонт в Рим



Източник: в . Новинар, бр. 5

Владиката Галактион възражда блясъка на българското архонтство

В нарочен ритуал на Българската православна църква, воден от Негово Високопреосвещенство Верейския владика Галактион във Вечния град Рим, по Божията милост и архиерейската воля бе извършено чинопоследованието на възвеждане в най-високото благородническо звание и аристократичен титул – архонт – на господин Слави Бинев.

По желание на монсеньор Бърнард Лоу, кардинал на САЩ, символният акт бе извършен във великата катедрала "Санта Мария Маджоре", където през 868 година папа Адриан ІІ благославя църковните книги на славянски език, донесени от светите братя Кирил и Методий, и по този начин възвестява на света, че признава българската писменост и език за достойни за църковно служение и разпространение на Словото Божие.

Възвеждането в архонт се извърши от Старозагорския владика Галактион, който, посрещнат от епископ Таванти, влезе в тържествено шествие и владишка корона още от портите на втората най-значима катедрала в Рим, където се съхранява и най-големият къс от Кръста Христов.

След церемонията Негово Високопреосвещенство Галактион и Негово превъзходителство Слави Бинев бяха приети във Ватикана и Конгрегацията за "Единство на християните".

Титлата архонт се дава за заслуги към Църквата и човечеството. Тя е наследствена – предава се от баща на първороден син и в католическия свят съответства на херцог (конт), а в славянския – на княз.

Архонтството е с над 3000-годишна история

Християнската църква наследява института от административното управление на Византия, но му придава особена стойност – на защитници на храма и вярата, воини на църквата – и я произвежда в най-висшия надрелигиозен сан. Последните български архонти са избити в църквата "Св. Четиридесет мъченици" при падането на Търново през юли 1393 година.

Задължение на архонта е да "бъде меч и щит на вярата и да наказва всяка лъжа, мръсотия и скверност" и по тази причина при възвеждането те се намятат първо с бяла мантия, а след това получават лична специална черна манта със звънчета, които при ходене възвестяват идването на "щита и меча на църквата", като и нарочен жезъл с печата на българското архонтство. Архонтите са светската сила на Църквата. На тях се поверява защитата на църквата, грижата за храмовете, църковната дипломация. Императори, патриарси и светци са били архонти. Михаил Горбачов също е архонт, възведен от Гръцката православна църква. Обръщението към архонта е "Ваше Превъзходителство", а църковното определение на длъжността му – "велик пазител на Църквата и човека, аристократ с ангелски криле, сиреч най-високата земна награда". Дава се "за велико минало, добро начало и славно бъдеще".

Бъдеще за отношенията между православни и католици

Възвеждането на Слави Бинев в архонт в Рим и службата, водена в "Санта Мария Маджоре" от българския владика Галактион, има и голямото значение на първи реален духовен акт на Българската православна църква и Римокатолическата църква след приемането на България за равноправен член на ЕС и историческото обръщение на папа Бенедикт ХVІ при посещението му в Цариград на 30 ноември 2006 г.. Тя е проявление на желанието "двата дроба на християнството отново да задишат заедно, за да бъде църквата единна и да се осъществи Божията промисъл за мир на земята и любов между човеците". Като свидетелство за това на тържествената вечеря, дадена от митрополита в чест на новопроизведения архонт, състояла се в бившата резиденция на папата "Сан Сепулко", се отзоваха висши сановници на Ордена на йезуитите и Опус Деи. "Сан Сепулко" е орденът на Светата инквизиция.

Вечерята бе благословена и председателствана от митрополит Галактион, а присъстващите български свещеници и светски гости изпяха многоя лета в чест на единството на църквата и българския владика и архиепископа към Конгрегацията.

Очакванията и на православни, и на католици е институтът на архонта да направи много, както за преуспяването на православната църква в България, така и за сближението между София и Ватикана, което има исторически традиции и основания. Духовен предстоятел на българското архонтство е владиката Галактион, комуто се възлагат надеждите за възход на този най-бляскав и стар църковен институт. Като символен бе определен и фактът, че възвеждането в архонтство в присъствието на представители на католическата църква се състоя именно в базиликата, където през 60-те години папа Павел VI и патриарх Атинагорас вдигат схизмата, наложена преди 900 години.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...