Обща декларация на религиозни лидери ще бъде представена в ООН




Източник: Радио Ватикана

КИОТО, 30.08.2006.  С обща декларация за мир в Ирак, подписана от мюсюлмански лидери, завърши VІІІ Световна Конференция на религиите за мир. Заедно с нея има още един важен момент от конференцията: будисти и индуси от Шри Ланка си стиснаха ръцете и призоваха за прекратяване на сраженията в страната. Участващите 2200 представители на различните вероизповедания – християни, евреи, будисти, хиндуисти и сикхи от 150 страни  – обсъждаха и въпросите за Дарфур, Ливан и Израел, както и борбата срещу бедността.

Бе подчертано също така, че вярата и религията често пъти са погрешно използвани за оправдаване на насилието.

Участниците анализираха конфликта между Израел и Хизбула в Ливан и епизодите на тероризъм в Ирак. “Религиозните дейци трябва да диалогират и си сътрудничат за мира – заяви Ейшин Ватанабе, патриарх на будисткото училище Тендай , – особено в настоящия момент, когато се цели отговорността за конфликтите да бъде прехвърлена върху религиите".

Почетен гост на Конференцията бе японският премиер Койцуми, който изрази убеждението си, че посредством диалога и взаимното доверие е възможно преодоляването на религиозните и културни различия.

Световната конференция на религиите за мир одобри и Декларация срещу насилието над деца, която ангажира религиозните общности и отделните вярващи в борбата срещу насилията над малолетни. Заключителният документ, подготвен от УНИЦЕФ и междурелигиозната интернационална коалиция Religion for Peace, ще бъде представен на Общото събрание на ООН на 11 октомври.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...