Продължава кампанията за спасяването на българския храм „Св. Стефан“ в Истанбул


Източник: БНР

Продължава националната дарителска кампания на фондация "Български православен храм "Св. Стефан" в Цариград" за спасяването на едноименната българската църква в Истанбул, известна още като "Желязната църква". За една година от началото на кампанията са събрани 7735 лева, 3000 долара и 950 евро, съобщили на БТА от неправителствената организация.

В управителен съвет на фондацията са Васил Лязе, председател на църковното настоятелство на българската православна община в Истанбул, Димитри Атанасов, член на църковното настоятелство, проф. Иван Желев, директор на дирекция "Вероизповедания" към МС, главният секретар на Светия синод архимандрит Наум и адвокат Явор Камбуров, учредител на фондацията.

През изминалата година за популяризирането на кампанията бяха организирани благотворителни концерти с участието на девет български хора през октомври и ноември в зала "България". В подкрепа на кампанията бе създаден и документалният филм "Майката Църква" с автор Горан Благоев, оператор Цветан Недков и изпълнителен продуцент Пенко Русев, припомнят от фондацията. Паралелно с популяризирането на духовните ценности на българския православен храм в Истанбул бяха предприети и мерки за физическото му укрепване. Фондация "Български православен храм "Св.Стефан" в Цариград" дари 37 000 евро за ремонт на покрива на църквата, който бе извършен в срок.

По инициатива на кмета на Пловдив Иван Чомаков бе възстановен и иконостасът на храма, а кметът на Истанбул дари крупна сума за започване на работа по укрепване на основите на храма, посочват от фондацията. От неправителствената организация изразяват увереност, че ще се намерят още много родолюбиви българи, които да се отзоват и подпомогнат с дарения възстановяването на тази изоставена българска светиня. Църквата "Св. Стефан" /първоначално дървена/ е построена около 1848 г. и е осветена на 8 септември 1898 г. До днес в световен мащаб архитектурният замисъл и изработката на църквата се считат за уникални. Архитектът Ховсеп Азнавур предложил конструкцията на храма да бъде от сглобяеми железни плоскости, тъй като църквата е разположена на стотина метра от Златния рог, а теренът е песъчлив и податлив. В двора на "Св. Стефан" са погребани Иларион Макариополски, Екзарх Йосиф, Пайсий Пловдивски, Авксентий Велешки.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...