Разпети петък да бъде обявен за неработен, предлага ДСБ



Източник: Медиапул

Разпети петък да бъде неработен ден за всички български граждани – такава промяна в Кодекса на труда ще внесе депутатът от ДСБ Димитър Абаджиев.

В сряда депутатите от мнозинството решиха Народното събрание да не заседава и на 21 април – Разпети петък, след като подкрепиха предложението на ДСБ и пренебрегнаха решението на председателския съвет.

Великденската ваканция на парламента ще бъде от 29 април до 8 май включително.

По време на обсъждането Димитър Абаджиев каза, че вносител на това предложение е председателят на парламента Георги Пирински, но е явно, че това се прави по време на мандата на ДПС. На 23 април е Великден, недейте да наричате тази ваканция Великденска, а я наречете Първомайска, заяви Абаджиев и допълни, че "от "жанвиденово време" не се е случвало това, да не се уважи Великден, да не се уважи Разпети петък и да се правят други интерпретации".

Абаджиев декларира, че депутатите от групата не се интересуват от определените за ваканция дни, а от това да има уважение към празника Великден. Вярно е, че 21 април (Разпети петък) е работен ден, затова ще направим предложение и в Кодекса на труда този ден да не се смята за работен в цяла България, допълни Абаджиев.

Председателят на ПГ на БСП Михаил Миков упрекна ДСБ, че поставят въпроса крайно спекулативно. Той обясни, че решението е ваканцията да започне от 28 април, защото именно свършеното до тази дата ще може да бъде отчетено в доклада за напредъка на България към ЕС и че никакви религиозни, етнически и верски съображения в случая не са имали никакво значение.

"Господа от ДСБ, като плачете толкова за Разпети петък, защо толкова години не го направихте почивен ден за цялата страна", попита Миков.

Александър Радославов от БСП каза, че народните представители не трябва да си извоюват привилегия и след като претендират, че са равни с всички граждани, които работят на този ден, трябва и те да работят.

Депутатът от ОДС Иван Сотиров призова да се зачитат християнските празници, "защото днес ще честваме 1 май, утре – Рамазан Байрам".

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...