Сега: Без забрадки, но и без кръстчета в училищата


Източник: в. Сега

Жалбата на 2 момичета от Смолян може да доведе до забрана на религиозните символи в класните стаи

Случаят с двете момичета от смолянската гимназия по икономика, които ходят на училище в традиционно мюсюлманско облекло и отказват да носят задължителните униформи, може да доведе до изрична забрана на религиозните символи в класните стаи. Пред комисията за защита от дискриминация момичетата – Фатме и Михаела, настояват носенето на забрадка да бъде изрично позволено, защото обратното е дискриминация.

"Възможно е да дадем предписание на МОН да регламентира забрана на носенето на каквито и да е религиозни символи в училищата", заяви Кемал Еюп, председател на комисията за защита от дискриминация. Специализираният състав по делото обаче първо трябва да прецени дали носенето на забрадка е знак за принадлежност към религията. "Ако се стигне до обсъждане в цялата комисия, ще предложим въпросът да се реши като във Франция", каза Еюп. Това означава забрана за носене на кръстчета, еврейски шапчици (кипа) и други религиозни атрибути.

"Михаела носи традиционно мюсюлманско облекло от 3 г. Около това възникна напрежение, стигна се до тогавашния министър и той лично й разреши да носи забрадка", обясни Селви Шакиров от обединението. Фатме пък се забражда от 6 месеца. "Искането ни за изрично разрешение на традиционното облекло не противоречи на светския характер на образованието", смята Шакиров.

"Сега" не успя да открие за коментар директорката на училището Мария Томова. Според началника на регионалния инспекторат на образованието Тодор Петканов момичетата продължават да ходят с традиционно облекло въпреки въведената задължителна униформа, без да ги грозят санкции.

В други области нямат такива проблеми. "Не сме имали такива случаи, децата ходят на училище облечени светски", заяви Надя Джунджулова, шеф на инспектората в Кърджали. "Никой не е искал да ходи със забрадка, даже има слаб интерес към зиповете по религия и майчин език", обясни и Веселина Станчева, директор на инспектората в Разград.

По преписката в комисията вече има становища от МОН, дирекцията по вероизповедания към МС и главния мюфтия. Преди ден просветният министър Даниел Вълчев изтъкна, че образованието у нас е светско и дума не може да става за носенето на забрадки в училище.

СИГНАЛЪТ

Жалбата до комисията за защита от дискриминация е подадена преди няколко месеца чрез Обединението за ислямско развитие и култура. В нея се твърди, че гимназията по икономика в Смолян е въвела задължителна униформа именно с цел да "изключи възможността ученички от ислямско вероизповедание да носят установеното от Корана задължително облекло". Наред с това се иска жените-мюсюлманки да получат право да се снимат забрадени и в личните си карти и паспорти.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...

1 Отговор

  1. dany_vassileva каза:

    Какво им пречат на хората едни забрадки! Раса, кръстчета, опомнете се, хора! Не ви пречат стриптийз клубовете, проституиращите по улиците, чисто голите реклами по улиците и полуголите момичета! Не ви пречи да гледате бельото на 15 годишни хлапачки с непристойно поведение и никога не стъпвали в храм, но забрадката на мюсюлманката са ви трън в очите, че сте готови даже да забраните расото и кръстчето! Опомнете се хора, защото ставате за смях! Ако цяла Франция скочи в Дунава да се дави и вие ли ще тръгнете след нея?