Сега: Борисов громи децибелите на джамията



Източник: в. Сега

Бойко Борисов прати предупредително писмо до главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи за шума от високоговорителите на джамията в София заради "сигнали за нарушаване нормалната обстановка и спокойствието на гражданите" в центъра. Кметът моли да се намали силата на високоговорителите, "за да не се безпокоят гражданите с немюсюлманско вероизповедание, живущи и работещи в района". Той настоява да се спазва наредбата за опазване на обществения ред, която забранява "викането, пеенето, шумния говор и използването на озвучителни системи на обществени места", с изключение на митинги и шествия с разрешение от общината.

Борисов изпрати писмото ден след като научи от екип на телевизия "Скат", че има много жалби от живущите наоколо. "Атака" пък е организирала подписка срещу високоговорителите на джамията.
"Досега въпросът не е повдиган, но високоговорителите са намалени до минимум", обясни главният секретар на мюфтийството Хюсеин Хафъзов. "Призивът "Езан" е дълъг минута и половина, но е задължителен, трябва да се чуе извън джамията, защото призовава към молитва", допълни той. Хафъзов обясни, че за спокойствието на гражданите няма молитви в 5.30 и в 23.10 часа. Високоговорителите се пускат само в 13.40, 17.40 и в 21.10 ч. От "Атака" пък пускали уредби с химна или богослужения по време на молитвите, за да заглушат високоговорителите. "Ако се подаде оплакване срещу звъна от камбаните, по същия начин ли ще реагира Бойко Борисов?", запита Хафъзов. Той уточни, че ако от ХЕИ предпишат по-ниски децибели, мюфтийството ще се съобрази, но не смята да се отказва от високоговорителите. По данни на мюфтийството мюсюлманите в София са 30 000.

Аналогичен случай

Преди 2 години във Велико Търново общинският съветник от ВМРО Милен Михов поиска демонтиране на мощните тонколони от джамия в града с аргумента, че нарушават наредбата за обществения ред и пречат на студентите от Великотърновския университет.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...