Сега: Ватиканът не дава и частица от мощите на св. Кирил



сн. БТАИзточник: в. Сега

Премиерът се срещна с държавния секретар на Ватикана, кардинал Анджело Содано, който е у нас за откриването на нов католически храм.

България няма да може да притежава и частица от мощите на св. Кирил, става ясно от писмо на кардинал Валтеркастер до Светия синод. Ето защо таза тема няма да бъде повдигана днес по време на аудиенцията на премиера Сергей Станишев при папа Бенедикт XVI. При срещата си с папата миналата година президентът Георги Първанов помоли Светия престол да уважи искането на синода и да ни предостави част от мощите на светеца.

"За съжаление след проведените проучвания се очертаха обективни пречки да бъде приета молбата на Ваше светейшество", пише в писмото на кардинал Валтеркастер, който е председател на папския съвет за единение на християнството. Според него парченцето от мощите било с толкова малки размери и толкова крехко, че било невъзможно неговото разделяне, защото имало опасност да се превърне в прах. Ето защо Ватиканът се надявал базиликата "Св. Климент" в Рим да се превърне в общо място за поклонение на хората от Изтока и Запада.

Папа Бенедикт XVI ще приеме днес по изключение Станишев, защото за разлика от предшественика си Йоан Павел Втори той има определени дни за аудиенция. Двамата най-вероятно ще разговарят за европейското членство на България и за процеса в Либия. В делегацията на премиера са Старозагорският митрополит Галактион, зам.-министрите на външните работи и на образованието Любомир Кючуков и Ваня Добрева, шефът на дирекцията по вероизповедания в МС Иван Желев и шефката на агенцията за българите в чужбина Деница Христова. В делегацията са и депутатите Нина Чилова, Атанас Папаризов и д-р Николай Михайлов. Освен това със Станишев ще пътуват още професорите Боян Биолчев и Наум Якимов, поетът Любомир Левчев и цигуларят Минчо Минчев.

Митрополит Галактион пък вече е в Италия и вчера се срещна със заместника на кардинала на Милано, за да го помоли за църква или параклис за създадената наскоро църковна община там. В края на март за там е заминал асеновградският свещеник Ивалин Славов, но на практика той няма къде да служи.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...