Сега: Две забрадки срещу всички кръстчета?


Източник: в. Сега

Читателите на "Сега" обсъждат какво ще реши Комисията по дискриминацията по повод протеста на две смолянски ученички, че не им позволяват да ходят на училище с кърпа на главата…

Sta

Няма логика да се изсмуква от пръстите религиозен проблем тук. Носенето на забрадки е несъвместимо със задължителните униформи и това е причината за забраната. По същата причина е несъвместимо младежите да седят с овчи калпаци в час. По същата причина не се разрешава на мюсюлманките да се снимат за паспорт с бурка. Дори ако се докаже, че обичаят е дълбоко вкоренен в бита им от последните от 6-7 месеца, пак не се разрешава.

*
Носенето на кръстчета трябва да се сравнява с носене на сърчице, обеци и др. златни и сребърни украшения и трябва да се регулира с отделно решение независимо от горното, а не "за компенсация" или за да не се чувствали обидени и подложени на специфично отношение младите мюсюлманки.

Фактът, че има мюсюлмани терористи, не дава право на останалите мюсюлмани да се обиждат по всеки повод и да ни занимават с безсмислени спорове на уж религиозна основа. Ако имат комплекси по някои въпроси, да си търсят причините в своите среди и да намерят начин да се отърват от своите си натрапници. Ако искат помощ, са добре дошли. Без да се цупят.

nesnaecht

Религията е вкъщи, а в училище като всички. Извън училище, ако ще да си сложи и тенджера на главата, нейна работа.

Или както го казва законът, когато си на публично място, си длъжен да уважаваш закона на държавата, в която си!

SINDBAD

Жалбата до комисията за защита от дискриминация е подадена преди няколко месеца чрез Обединението за ислямско развитие и култура.

Самият текст недвусмислено показва кой има интерес от цялата тази дандания! Но България е православно-християнска и като така вън забрадките и всички атрибути на исляма от училище!

митето

Ето как простотията на възрастни хора вероятно ще породи конфликти или най-малко търкания на религиозна основа даже сред децата. Да оставят момичетата да си ходят така, както го изисква културата им и както те се чувстват добре.

liben

Българското училище е светско, това е истински демократичното, с това сме по-напред дори от Франция и Германия, където избухваха подобни скандали. Никакви религиозни символи. Но съм убеден, че, за съжаление, провокациите тепърва започват. И без това нивото на образованието се срина, остава и да го пребрадим или да вмъкнем вероучение. А кому е изгодно – на душманите ни.

BOKYY

Ислямът се опитва да разшири територията си в либералната държава. В Германия една учителка стигна до Конституционния съд, за да защити забрадката си… правят се опити да се заобиколи паспортният режим….

mamut

Къде в Корана е записано как човек трябва да се облича? Нормите на поведение и облекло са описани в Шериата -"мюсюлмански законник", но ние сме светска държава и религиозните норми важат само в религиозните домове (храмове).

дъртреалист

Интересно защо така леко гледаме на този случай?

Ето това: "Възможно е да дадем предписание на МОН да регламентира забрана на носенето на каквито и да е религиозни символи в училищата", заяви Кемал Еюп.

Не ни ли е ясно? В исляма НЯМА символи, съответно не може да се носят. Дрехи, забрадки са битова особеност, културни обичаи. Ефективно ще се забрани само носенето на кръстове… Да носиш кръст скоро ще стане престъпление в България.

9101

Първо: Забрадки традиционно се носят и в други народни носии от други религии, т.е. те не са запазена марка за някоя религия.

Второ: Кемал Еюп би трябвало да знае дали "носенето на забрадка е знак за принадлежност към религията", а не да се прави на две и половина…

Трето: В целия свят, ако има изискване за униформа – то се спазва. Т.е. комисията не може да реши нищо друго.

Четвърто: Кръстчетата и другите дрънкулки са по-скоро бижу, а не религиозни символи (поне така ги приемат християните, а нали и тяхното мнение трябва да се уважава?).

Пето: "Забраната за носенето на каквито и да е религиозни символи в училищата" е много неправилно, даже опасно предписание. Да не говорим, че е и дълбоко антибългарско! Например под тази забрана попадат и боядисаните великденски яйца, коледни картички и украси и т.н…

И още, и още…

И най накрая – преди време един форумец каза, че в Смолянско някаква ислямска организация плащала по 800 лева на месец на ученички, които ще ходят на училище със забрадки… Та държавата ще извърши ли проверка на това твърдение?

Зевзека

В България управниците не знаят да управляват по друг начин освен със забрани. Защо не оставят децата да ходят на училище както си искат? Ако щат със забрадки, ако щат с кръстчета. Какво ви пука на черупките?

len

Тъй като живея във въпросния град и съм виждала тези момичета, бих искала да кажа, че в момента в Родопите върви такава ислямска пропаганда, че ум да ви зайде. И то в тази част на Родопите, където живеят българи мюсюлмани. Въпросните представители на ислямската организация са млади, около 30-годишни момчета, завършили не къде да е, а в Йордания. Не съм видяла, но наистина в целия град се говори, че на момичетата се плаща по 800 лева. Освен с момичетата, се работи много и с момчетата. Имаше случай в училището на дъщеря ми, където група момчета бяха поискали от директорката да ги освобождава от занятия в петък, за да ходят на джамия! Слава богу, не им разреши, то това и оставаше, та въпросната фондация тогава не се ожали. А в Мадан и Рудозем всяко второ момиче май вече е забрадено, а джамиите са огромни, в Кърджали и окръга никъде няма такива огромни джамии, каквито има в Смолянски окръг. Тече зловеща ислямизация в този район, но държавата, както винаги, спи.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...