Сега: Митрополит Кирил не помни имал ли е работа с ДС


Източник: в. Сега

Набеденият за агент на Държавна сигурност Варненски и Великопреславски митрополит Кирил обяви, че не се страхува от отваряне на досиетата, но времето за това минало. На въпрос дали службите са търсили контакт с него, духовникът се замисли, след което отсече, че не си спомня. Беше сигурен само, че руснаците не са го безпокоили. Независимо че свика пресконференция, за да се оправдае, митрополитът не даде категоричен отговор дали е съпричастен към комунистическите тайни служби.

„Трябва да се гледа кой как работи в епархиите, по делата ще ги познаете", отсече владиката. Все пак Кирил е склонен да поиска справка за себе си от МВР, но само „ако се наложи".

Последно митрополитът бе обвинен, че е агент на ДС от проф. Калин Янакиев. Във вторник зам.-шефът на закритата комисия по досиетата Евгени Димитров каза, че когато започне отварянето на архивите на ДС, ще излязат много данни за съпричастност на част от клира с бившите тайни служби.

Темата за връзката на висши духовници от БПЦ с Държавна сигурност бе провокирана от скандала в полската католическа църква с предложения за архиепископ на Варшава духовник Станислав Виелгус. Той се оказа сътрудник на комунистическите спецслужби и бе принуден да откаже поста.
Митрополит Кирил обясни вчера, че Янакиев разправял тези неща за него още от времето на разкола, защото бил на страната на разколниците. „Тогава твърдяха, че всички, които сме завършили в Москва, сме агенти на КГБ. Сега говорят за ДС. Но аз съм учил и в Гърция, където бях близо до Пентагона", пошегува се митрополитът.

Съмненията за Кирил се пораждат от факта, че през 1979 г., когато е искал да се побратими с монасите в Света гора, е изгонен от гръцката полиция. Обвиняват го, че е български шпионин. Кирил обясни, че се бил скарал с един монах, който се е мъчил да го вербува за заговор срещу игумена на Зографския манастир. Гърците не искали в манастира да има учени българи и в крайна сметка съчинили лъжата за него. Духовникът се закани да опише цялата история в книга.

Кирил не вярва, че го атакуват от клира, защото нападките били нескопосани. Все пак той не изключи още удари под кръста и не отрече за размирния климат в Светия синод. Митрополитът декларира също, че не се цели в стола на патриарх Максим. „Бил съм преди всичко православен християнин, патриот и привърженик на ЦСКА" – така той описа житейския си път.

Владиката, чието светско име е Богомил Петров Ковачев, не се отдава само на църковни дела. Обича да играе билярд и футбол, заставал е зад каузите на „Атака". Стана национално известен и с бизнесначинанията си. Един от последните му проекти е строеж на вилно селище върху 150 дка църковна земя край с. Рогачево, до курорта Албена. Друга идея предвижда изграждане на SPA-център заедно с духовно-просветно-рехабилитационен комплекс край резиденция „Евксиноград".

По повод скандала с дадената титла архонт от митрополит Галактион на бизнесмена Слави Бинев Кирил заяви, че май действително титлата се давала срещу пари. Той обаче не бил запознат с целия случай и не отговори дали синодът ще излезе с позиция.

Срокове

Парламентът няма да спази срока до 22 януари за избиране на комисия по досиетата, тъй като в повечето партии още не е стартирала процедурата за номинации, показа проверка на "Сега". Според процедурата кандидатурите минават през проверка на вътрешната комисия в парламента и НСС. След това наново се изслушват от депутатите и чак тогава се гласуват в пленарна зала.

НДСВ ще предложи два варианта за съставяне на комисията. Първият предвижда да се излъчи по един човек от всяка ПГ плюс двама души, избрани с консенсус от коалицията. Вторият вариант запазва съотношението 3:2:1 между управляващите партии плюс трима души от опозицията. До момента в НДСВ са постъпили 4-5 кандидатури за комисията. Всички те са на хора от обществения сектор, а не на депутати и партийци, съобщиха от "Врабча" 23.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...