Сега: Мюсюлманските забрадки – вече проблем и на вузовете



Източник: в. Сега

Медицинският университет в Пловдив се чуди как да постъпи със 110 кандидат-студентки от Турция

Желанието на кандидат-студентки от Турция да носят мюсюлмански религиозни символи по време на следването си изправи университетите пред казуса, дали да допуснат това.

"Две частни фирми – посреднички при набирането на чуждестранни студенти, които ни пращат 110 девойки, поставиха като устно условие те да могат да носят забрадки", обясни пред "Сега" ректорът на Медицинския университет (МУ) в Пловдив доц. Георги Паскалев.

Отделно от това вече имало доста частни запитвания до ръководството на вуза за носене на забрадки, фереджета и религиозни символи. Чуждестранните студенти плащат годишно за обучението си по медицина по 4000 евро.

Доц. Георги Паскалев нито е приел, нито е отхвърлил документите на турските гражданки. „През уикенда ще се съветвам с министъра на образованието Даниел Вълчев", обясни той. Вчера колегите му – ректори на други медицински университети, са го посъветвали да не допуска носенето на забрадки.

"Трябва внимателно да обсъдим този въпрос, защото при висшите училища той стои по различен начин от средните. В университетите няма регламент за облеклото, а студентите са пълнолетни граждани", коментира пред "Сега" просветният министър Даниел Вълчев.

По закон висшето образование у нас е светско и независимо от политически доктрини и религии. В него се забраняват както привилегии, така и ограничения, свързани с раса, пол, вероизповедание и т. н. В същото време обаче се допускат изключения, когато подобни ограничения се правят заради особеностите на обучението и бъдещата професия. Тези изключения изрично трябва да са посочени в правилника на вуза.
"Въпросът е деликатен, тъй като, от една страна, правото на религиозно самоопределение, което е защитено както в българската конституция, така и в Европейската конвенция за защита правата на човека, включва и право на носене на облекло и съответни религиозни символи", коментира пред "Сега" адвокат Михаил Екимджиев, юрист по правата на човека.

"От друга страна, когато става дума за обучение в държавните университети в Европа, включително и в Турция, има ограничения за носене на видими религиозни символи", допълни той. Според него у нас е необходим ясен законов регламент по тези въпроси, защото за разлика от средните училища, в някои от които има униформи и религиозните символи са забранени, в университетите всеки е свободен сам да избира облеклото си.

Наскоро по подобен случай, но в средното образование, се произнесе Комисията за защита от дискриминация. Тя прецени, че забраната за носене на забрадки в училища, в които има въведени униформи, не е дискриминация. Комисията препоръча на просветното министерство да приеме промени в правилника за прилагане на просветния закон и да уточни изрично въпроса с религиозните символи и ученическите униформи. До момента няма готови предложения за промени в нормативния акт.

Аналог

Сходен казус със студентки в медицинска специалност – "Акушерство", възниква през 1994 г. в Турция. Медицинският факултет на университета в Истанбул налага ограничение за носене на цивилно облекло и забрадка с мотива, че е недопустимо акушерка да работи в такъв вид. И в българските медицински университети обучението изисква студентите да са облечени в бели престилки. Студентката Лейла Сахин оспорва решението на университета в Истанбул в Страсбург, но губи делото.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...