Сега: НИМ излага и златото от Средновековието


"Средновековните златни и сребърни съкровища на България ще бъдат представени в НИМ след големия успех на тракийската експозиция", съобщи директорът на музея проф. Божидар Димитров пред Фокус. Досега тези експонати не бяха известни на обществеността.

Голяма част от изложените предмети досега е била в т. нар. военен фонд, който доскоро е бил засекретен. След войните в началото на миналия век щабът на армията създава разузнавателен отряд от около 200 учени и войници, които в течение на 3 г. събира ценностите в засегнатите от военни действия райони и ги изпраща на Народния музей в София.

Сред тези експонати са златната корона на охридския патриарх, златообкованото евангелие на Теофилакт Български с изображения от живота на Христос и св. Климент, златни и сребърни напрестолни и литийни кръстове. В един от тях е вградено парче от кръста, на който е разпнат Христос. Той ще бъде изложен в отделна витрина, за да могат вярващите да се докоснат до свещената реликва.

В експозицията са включени и златни бижута от Късното средновековие, събирани навремето от "Златарска промишленост" срещу бонове за "Кореком" и предадени на НИМ през 1992 г., каза още проф. Божидар Димитров.

След 5 май голямата изложба на тракийските съкровища пък заминава за Варна, където ще остане през лятото. Само за 3 седмици в НИМ тя беше посетена от 30 000 туристи.

публикувано във  в. Сега
виж още македонския в. Време

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...