Сега: Пак дело срещу забрана за носене на забрадки



Източник: в. Сега

Комисията на Кемал Еюп иска определение кое е религиозен символ

Нова преписка ще бъде образувана в комисията за защита срещу дискриминация заради мюсюлманските забрадки. Жалбата на две деветокласнички и една десетокласничка е постъпила в края на миналата седмица, съобщи шефът на комисията Кемал Еюп. Трите учат в професионалната гимназия по електротехника "А. С. Попов" в Девин. Родом са от с. Гьоврен.

Момичетата се жалват, че макар да няма въведена задължителна униформа в училището, са били предупредени да не носят забрадки, защото иначе ще трябва да напуснат и да се явяват като частни ученички. Ремзие Шаиб, Фатме Чанта и Улия Шабова пишат в жалбата си, че предупреждението е направено от директора на училището Васил Василев след устно разпореждане на шефа на регионалния инспекторат в Смолян.

"В началото на миналата учебна година две от ученичките дойдоха при мен и ме попитаха могат ли да ходят на училище със забрадки", разказа Васил Василев. Тогава той им казал, че тъй като няма униформа, това си е тяхно лично решение. "Цяла година ходиха без забрадки", допълва Василев. Тази есен обаче дошло още едно момиче от същото село и трите се забрадили. "Изглежда, че някой ги учи на това да се жалват", смята директорът. Той обаче не отрича, че наистина е получил устно разпореждане от шефа на инспектората да говори с момичетата и родителите им. Според Василев няма проблем – в клас се явявали без забрадки, а навън ги слагали. И трите били отлични ученички и до този момент никой не им е попречил да учат.

Подобни заплахи за изключване са били отправени и в още няколко училища в Смолянска област, твърди обаче депутатът от ДПС Ариф Агуш. Той имал сигнали за училището в с. Върбина, Маданско, и в девинското с. Грохотно. "Има превишаване на права. Връщаме се към възродителния процес, когато ако носиш забрадка, не можеш да си купиш хляб или да се качиш в автобуса", каза той. Наскоро БТА съобщи, че две момичета от Върбина са се съгласили да не носят забрадки в клас.

Шефът на регионалния инспекторат в Смолян Тодор Петканов обясни пред "Сега", че е предупредил директорите, че според правилника за приложение на Закона за народната просвета образованието у нас е светско и това трябва да се спазва. Според него досега няма нито една отстранена ученичка заради това, че продължава да носи забрадка в час. От МОН въпреки запитване на "Сега" не дадоха отговор до края на работното си време.

Комисията на Кемал Еюп днес ще обсъжда доколко МОН е изпълнил тяхното предишно предписание и дали е необходимо да предприемат допълнителни мерки. Министерството трябваше да направи законодателни промени, с които да извади религиозните символи от училища и университети. Те обаче така и не бяха осъществени. Нужно е да регламентират кои са религиозните символи и кои не, смята Еюп.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...