Сега: Патриарх Максим посочи заместника си



Източник: в-к Сега

Негово Светейшество българският патриарх Максим е подписал документ, с който прехвърля временно правомощията си на варненския митрополит Кирил, научи "Сега". Владиката ще ръководи Светия синод на Българската православна църква, докато патриархът е в болница. 92-годишният дядо Максим наскоро счупи за втори път крак, освен това той страда от диабет и исхемична болест.

Група митрополити от лобито на Кирил посетили патриарха в правителствена болница в понеделник вечер и му дали документа за подпис. На предложението да определи свой заместник той отвърнал със скандал. Казал, че е още жив и сърдит отпратил владиците. На следващата вечер обаче отново бил посетен от синодали – този път от митрополитите Неофит и Иларион. Те успели да го убедят, че за да има ред, той трябва да посочи свой заместник. Заради здравословното състояние на Максим владиците отложиха свикването на църковно-народен събор.

Кирил Варненски ще командва Светия синод

Варненският митрополит Кирил ще ръководи Светия синод на Българската православна църква, докато патриарх Максим е в болница. Това съобщиха източници от синодалната палата вчера. Негово Светейшество е подписал документ за правомощията на владиката след скандал, научи "Сега".

В понеделник вечер група митрополити от лобито на Кирил са посетили патриарха в правителствена болница и му предложили да подпише документ, че варненският владика има право да ръководи заседанията им.

Дядо Максим наскоро счупи за втори път крак и бе опериран повторно. 92-годишният предстоятел на православната ни църква страда от диабет и исхемична болест. След първата операция все пак той положи доста усилия и дори се включи във великденските служби.

На предложението да определи свой заместник той отвърнал със скандал. Казал, че е още жив и сърдит отпратил владиците. На следващата вечер обаче отново бил посетен от синодали – този път от митрополитите Неофит и Иларион. Те успели да го убедят, че, за да има ред, трябва патриархът да посочи свой заместник.

Дядо Максим разрешил и друг скандал, който тлее сред духовенството. След поискан през април отчет от всички епископи, викарият му Знеполски епископ Николай подаде оставка. В нея написал, че щом патриархът не забелязва дейността му, значи тя е нищожна. Месеци наред Николай управлява Софийската митрополия и се разправя с административни проблеми и свещенически неразбории. Целта на поисканите отчети била да се види кой къде какво върши и най-малко била насочена срещу Николай, обясниха владици. В крайна сметка патриархът успял да го убеди да оттегли оставката си.

Още след първото влизане на патриарха в болница в края на миналата година започнаха спекулации кой ще е бъдещият патриарх. Най-спряган за поста бе Кирил Варненски, известен повече със светските и политическите си изяви. Той дори бе титулуван в медиите като и.д. патриарх, каквато длъжност няма в църквата. Тогава Кирил пак ръководеше заседанията на синода и посрещаше гости от името на БПЦ.

Болестите на дядо Максим послужиха и като оправдание на владиците да отложат свикването на църковно-народен събор. И докато между митрополитите вървят спорове кой да води църквата, продължават да остават нерешени проблемите на свещениците, на които нередовно се изплащат заплати, нямат осигуровки и т.н.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...