Сега: Решават до 14 дни за забрадките в училищата


Източник: в. Сега

До 14 дни Комисията за защита от дискриминация ще се произнесе по казуса за ислямските забрадки в училищата. На открито заседание вчера съставът изслуша жалбоподателя Обединение за ислямско развитие и култура (ОИРК) и ответника смолянската гимназия по икономика.

Както "Сега" писа, жалбата срещу училището е подадена заради въведените от него униформи. Според ОИРК униформите са въведени, защото една от възпитаничките на гимназията – Михаела, е ходела на училище в традиционно мюсюлманско облекло и със забрадка. Впоследствие забрадена започва да ходи и друга ученичка – Фатме. Двете момичета носят униформата, но отказват да свалят забрадките.

Серия от въпроси зададоха членовете на комисията към двете страни по случая. Те изискаха отговор на въпроса представлява ли забрадката религиозен символ, по-малко религиозни ли са момичетата с ислямско вероизповедание, които не носят забрадка, и следва ли да се абсолютизира правото на следване на религиозните предписания.

"Забрадката не е религиозен символ, а изпълнение на религиозна норма. Тя не накърнява правата на останалите, носи се в резултат на личен избор и този избор не бива да се ограничава", изтъкна пред комисията зам.-председателят на обединението Селви Шакиров. Според него образованието остава светско по съдържание и при носенето на забрадки, а налагането на ограничения е в нарушение на конституцията.

Същото твърдят и от училището. Според тях допускането на различно облекло при двете момичета и неспазването на училищния правилник би представлявало конституционно нарушение.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...