Сега: Синодът може да отнеме титлата на Слави Бинев



Източник: в-к Сега

Скандалното въздигане в сан "архонт на БПЦ" на Слави Бинев, собственик на "Дескрим", по време на гангстерските войни, а сега на чалга дискотеки, предизвика напрежение между членовете на Светия синод. Титлата за "заслуги към църквата и човечеството" на бившия каратист бе уредена от Старозагорския митрополит Галактион. Докато още бе епископ, той скандализира вярващите, като венчаваше незаконно политици и бизнесмени в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Отличието не е традиционно за българските църковни среди, а Бинев е личност, непозната в църковния живот, заявява в отворено писмо до патриарх Максим митрополит Йосиф, пастир на православните българи в САЩ, Канада и Австралия. Освен това ритуалът е извършен на място, което не е осветено по българския каноничен ред. Той визира църквата "Св. св. Кирил и Методий" в Рим, където е извършена церемонията. След нея е имало и съмнителни общи молитви с представители на Ордена на йезуитите и "Опус Деи". Там е бил и кардинал Лоу, отстранен от папата за педофилия.

Дядо Йосиф притиска патриарха да каже дали има решение на Светия синод за връчването на тази награда и ако не – да излезе с официална позиция по случая. Очаква се Йосиф да бъде подкрепен и от митрополит Натанаил. Синодът най-рано ще се събере на 22 и 23 януари, когато вероятно ще огласи становището си.

Скандалът ще е тема на обсъждане в парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията. Според депутати въпросът ще бъде коментиран и с представители на нунциатурата в София, защото в известна степен се компрометира и Ватиканът.

"Нито една православна църква не дава тази титла", бе категоричен и директорът на вероизповеданията доц. Иван Желев пред "Сега". Според Желев цялата история с нововъведената от епископ Тихон в Рим процедура прилича на корупция. Той посочва и тарифата за индулгенцията – 300 000 лева.

ДОСИЕТА

Въпросът за отварянето на досиетата на бившата Държавна сигурност не е обсъждан от Светия синод на Българската православна църква. Това заяви русенският митрополит Неофит по БНТ по повод случая с архиепископа на Варшава, който бе заставен да се оттегли, след като наяве излезе информация за сътрудничеството му с комунистическите тайни служби. Дядо Неофит твърди, че висшият клир няма "никакъв страх" от отварянето на досиетата. Доц. Калин Янакиев обаче напомни, че кандидат-патриархът – Варненският митрополит Кирил, например е бил изгонен от Гърция като студент, а после под натиска на вуйчо си Христо Маринчев от ДС е станал митрополит. По този повод днес Кирил свиква пресконференция. Като сътрудник на ДС бе разкрит покойният дядо Панкратий, спрягаха се имената на Пимен, Калиник и др. митрополити.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...