Сега: Стефан Данаилов гони кадящите свещи от храмовете-паметници


Източник: в. Сега

Некачествени свещи, повреждащи стенописите, се продават дори в катедралния храм "Св. Александър Невски"

Културният министър Стефан Данаилов се кани да спаси стенописите в храмовете със статут на национални паметници на културата, като забрани паленето на некачествени свещи в тях по време на църковните ритуали. У нас те са десетки и освен на опушване, са подложени и на редица други неблагоприятни фактори. Най-опушени са църквите в големите манастири като Троянския и Бачковския. Особено проблемни са църкви като "Св. Георги" в София (зад "Шератон"), където за 6 май, за Коледа и Великден има ритуал и се палят свещи.

Дори в Косово палят свещи от восък, които не повреждат стенописите, каза министърът. А у нас в резултат на опушването се харчели доста средства за реставрация, които бюджетът трудно осигурява. Вече имах една среща със Светия Синод, макар и по друга тема, и обясних, че след опушването обикновено искат пари от държавата за реставрация, затова трябва да има разбирателство, добави Стефан Данаилов.

В България не се произвеждат восъчни свещи, защото материалът е много скъп, обясни пред "Сега" шефът на синодалната свещоливница "Ортан Хан" в Пловдив Владимир Банев. В момента килограм восък заедно с ДДС излизал между 6 и 8 лева, докато килограм качествен парафин купуват за 2,50 лв. Освен това не е ясно дали пчеларите могат да осигурят годишно по 300-350 т восък.

В Сърбия се произвеждат восъчни свещи и ме интересува на каква цена бихме ги внесли, каза министър Данаилов. Той обясни, че планират пред храма "Св. 40 мъченици" във Велико Търново да направят параклисче, където туристи и поклонници да палят свещици. Очаквали се много поклонници от Сърбия заради мощите на Св. Сава.

Данаилов обаче смята да говори със Св. Синод и за възможността и у нас да се произвеждат восъчни свещи. Решението за това трябва да бъде на синода, смята Банев. Свещоливницата в момента продава на църквите пакет свещи (400 бр. по 10 ст.) за 2,08 лв., а храмовете ги продават на миряните 20 пъти по-скъпо и така се издържат. Ако синодът се съгласи да намали печалбата си, може да се произвеждат и по-качествени свещи, смята Банев.

Още не сме уведомени от министъра за това намерение, но е необходимо в Светия Синод да седнем и да помислим, за да вземем най-доброто решение, обясни митрополит Неофит Русенски. На първо време щели да извикат шефа на софийската свещоливница, за да докладва състава на свещите. Според дядо Неофит обаче държавата трябва да гарантира монопола на Св. Синод върху производството на църковни свещи. Ако се пресече работата на нелегалните свещоливници, вече ще могат да се правят по-качествени свещи, смята той.

В състава на църковните свещи в момента има парафин и церезин. Повече пушек се отделя от тези, при които парафинът съдържа повече мазнини. Свещите от лой са по-меки и лесно се огъват при запалване. Никой не контролира качеството им, не е ясен и броят на нелегалните свещоливници.

РЕШЕНИЯ

При всяка църква степента на увреждане на стенописите от пушека е различна, но по принцип не е желателна честата намеса на реставратор, смята Илияна Панова, химик-технолог и главен инспектор в Националния институт за паметниците на културата. Тя е категорична, че в църкви, които са паметници от по-висока категория, изобщо не трябва да се палят свещи.

Няма официален списък на храмовете, за които има забрана за палене на свещи и за снимки, но институтът дава предписания за това на всеки паметник на културата, които не винаги се спазват, казва Светла Божкова, изкуствовед от института. В храмовете с висока стойност в страните от бивша Югославия отдавна е въведено правилото свещниците да се изнасят отвън, сподели още Божкова.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...