Сега: 2.5 млн. лв. от парите за бедствия дадени за храмове


Източник: в. Сега

2 434 525 лв. са раздадени през 2006 г. от бюджета на постоянната комисия за бедствия за ремонт на религиозни храмове, става ясно от справка на министерството на бедствията. 681 691 лв. са дадени за ремонт на 9 джамии. Най-много са за "Фетих Мехмед" в Кюстендил – 347 242 лв. Тя е паметник на културата и е записана в книгата на ЮНЕСКО, поясниха от министерството.

1 752 834 лв. са отпуснати през годината за ремонт на 34 църкви. 450 347 лв. от тях са за пазарджишкия храм "Св. Богородица", а 111 754 лв. – за Черепишкия манастир.

"Част от средствата са за възстановяване на църкви и джамии – паметници на културата, които по международни конвенции българската страна е длъжна да поддържа и стопанисва", обясни пресдиректорът на министерството Димитър Димитров. С парите се възстановяват покриви и се укрепват строителните конструкции, които се рушат от проливните дъждове и обилните снегове, допълниха от пресцентъра.

От сдружението на общините настояха преди няколко месеца да се изяснят критериите за обектите, които комисията финансира, и да се спре даването на пари за неприсъщи разходи. Макар че някакви критерии бяха набелязани, все още няма яснота в кои случаи и какви обекти се подпомагат с аварийния фонд за бедствия.

Щом сте вече тук…

Разчитаме на вашите дарения, за да поддържаме този сайт. За високото качество на материалите, които публикуваме тук, нашите сътрудници – преводачи, автори, редактори – заслужават справедливо заплащане за труда си. Можете да проследите актуалното състояние на даренията към всички програми и кампании на фондация „Покров Богородичен“ за текущата година от този линк >>>

Ако желаете да бъдете част от усилията на екипа да развиваме и поддържаме сайта, можете да станете редовен дарител на Православие.БГ в платформата Patreon >>>

Подкрепете сайта

лв.
Select Payment Method
Personal Info

Credit Card Info
This is a secure SSL encrypted payment.

Donation Total: 10,00 лв.

Следвайте ни
  
  
   

Може да харесате още...